3533fi.jpg

Te proper is ook niet goed: onze kinderen gaan te vaak in bad

9/03/2020

Dat te veel wassen en in bad gaan niet goed is, dat weten we wel, maar toch doen we het bij onze kinderen. Het gevolg? Een toename van eczeem bij hele jonge kinderen. Maar liefst 20 procent (of één op vijf) heeft er al last van nog voor ze één jaar oud zijn. 

"Kinderen worden te vaak in bad gestoken omdat het leuk is of omdat het deel is van het avondritueel, en niet omdat ze vuil zijn", zegt dermatocosmetoloog Liesbet Housen in Het Laatste Nieuws. 

Wat wel dagelijks gewassen moet worden, zijn de handen en de billen, voor de rest volstaat om de drie dagen. Het liefst zet je je kind maximum tien minuten in een bad zonder schuim of badzout, want dat tast de natuurlijke (en broodnodige) vetlaag op de huid aan.

Het water mag ook niet te warm zijn en een washandje gebruiken is een no-no: was ze gewoon met je handen. Het gegiechel krijg je er gratis bovenop ;-).

Wat wel kan, is badolie of wasolie gebruiken: dat reinigt de huid ook en houdt het vetlaagje intact. Wie liever zeepvrije producten gebruikt (of de kinderen niet van het schuim kan weghouden), kan na het afdrogen de huid insmeren met een vette crème.