6892fi.jpg

Terug aan het werk na je moederschapsrust?

27/07/2020

Je hebt je leven vóór je mama werd en je leven erna. Het lijkt soms wel een ander tijdperk. Tegenover je vroegere leven is er heel wat veranderd. Je relatie met je ouders ziet er anders uit nu je mama bent (je snapt plots veel beter hun bezorgdheden), je uitgaansleven is niet meer wat het was (je zit ’s avonds niet meer op café, in plaats daarvan is het voor jouw baby de hele avond open bar ;-) ), je sociaal leven krijgt een andere invulling (dansavondjes worden ingeruild voor brunches en playdates). En ook op werkvlak is de kans groot dat er heel wat verandert voor jou.

Past jouw job uit het pré-baby-tijdperk nu nog wel bij jou?

Heel wat zaken waar je vroeger niet echt bij stil stond, stel je nu plots wel in vraag: de overuren die je deed, de (lange) tijd die je onderweg bent van en naar het werk, de flexibiliteit die er al dan niet bestaat wat thuiswerken betreft. En noem maar op.

Gewoon weer aan het werk gaan, je werk hervatten op dezelfde manier als voorheen, dat is voor veel jonge mama’s niet evident. En dat is heel normaal. Want je leven is niet meer zoals het was. Naast je rol van werknemer, vriendin, partner,… is er nu ook de rol van mama bijgekomen. En die rol moet een duidelijke plaats in je leven krijgen. Dus is de kans groot dat er in je andere rollen, en dus ook in je werknemersrol, wat moet schuiven om plaats te maken voor die mama-rol.

Voel je hier dan ook niet slecht of schuldig over. Dit is voor bijna alle jonge mama’s (en ouders in het algemeen) een realiteit.

Enkele tips om hier mee om te gaan

 • Bekijk vooraf goed welke maatregelen er bestaan en waar jij recht op hebt (ouderschapsverlof, tijdskrediet, loopbaanonderbreking,…) Maak hier gebruik van als je nog wat langer wil thuisblijven bij je kindje. Daar dienen deze maatregelen voor.
   
 • Maak duidelijke afspraken met je partner: neemt hij bijvoorbeeld (ook) ouderschapsverlof op? Of kan hij misschien minder gaan werken?
   
 • Wanneer je weer aan het werk gaat, stel jezelf dan de vraag waar jij behoefte aan hebt, wat jij nodig hebt om op een goede manier weer aan het werk te kunnen gaan. Af en toe eens van thuis uit kunnen werken zodat je die pendeltijd vermijd? Flexibele uren zodat je jouw baby op tijd kan afhalen bij de opvang? Minder gaan werken? Bespreek dit met je leidinggevende.
   
 • Breng je netwerk of je village in kaart (ze zeggen niet voor niets ‘it takes a village to raise a child’). Bij wie laat je jouw kindje met een gerust hart achter wanneer je aan het werk bent? Zijn dit je ouders? Je zus? Een onthaalmoeder die dezelfde opvoedingsstijl als jou hanteert? Een combinatie?
   
 • Bespreek je bezorgdheden met andere mama’s (met vriendinnen, in mamagroepen op Facebook …), vraag hoe zij hier mee omgaan en neem hiervan mee wat kan werken voor jou. Of lucht gewoon af en toe eens je hart bij hen. Ook dat helpt al veel.