7524fi.jpg

Terug naar kantoor? Eigenlijk liever niet als het van jullie afhangt

6/07/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Op 9 juni mochten we weer 1 dag per week naar kantoor. Vandaag is telewerk niet langer de norm en binnenkort staan ons weer 4 of 5 dagen per week op het werk te wachten. Of jullie daar zin in hebben, vroegen we enkele weken geleden. Het antwoord was duidelijk. Verrassend, maar heel duidelijk.

Neen, het hoeft het niet

1 of 2 dagen per week weer tussen de collega’s? Daar had 35 % van jullie wel zin in. 65 % keek ertegen op. Begrijpelijk. Na zo’n lange tijd thuiswerken is het toch een hele aanpassing, right?

Maar het is vooral jullie antwoord op de vraag of jullie een (bijna) volledige week op kantoor weer zien zitten dat opviel. En onze mond een beetje deed openvallen – en ook weer niet. Maar liefst 84 % wil het liever niet! Oftewel iets meer meer dan 4 op de 5 onder jullie zien een terugkeer naar het leven van vroeger niet zitten. Slechts 16 % wil graag terug naar kantoor.

Jullie hebben gesproken. Straf en duidelijk.

Meer rust en qualitytime

Waarom de tegenzin? De redenen die jullie aanhaalden, waren vaak unaniem. Dit is de top 3.

  1. Geen zin meer in die rush, ’s avonds en ’s ochtends. Die eindeloze files, het geloop om op tijd te komen of weg te geraken. Die stress, neen dankjewel!
  2. De rustvan het thuiswerken – in niet-quarantaine en zonder kindjes die niet naar school kunnen weliswaar J – straalt af op het gezin. Iedereen heeft meer tijd voor elkaar. Iedereen is geduldiger en blijer. Gelukkiger samen dus.
  3. Meer qualitytime met de kinderen en het gezin. Eentje die heel vaak terugkwam.

Gewoontedieren

Professor Arbeidsgeneeskunde Lode Godderis ziet het feit dat wij mensen nogal vasthangen aan gewoontes als een verklaring. “Het grotsyndroom (mensen die aangeven dat het niet zo evident is om terug te keren naar hun oude leven) geldt ook voor de werksituatie", zegt hij op VRT NWS. "Mensen zijn gewoontedieren. Terugkeren na een lange afwezigheid is altijd spannend. En spanning kan leuk zijn, maar kan ook afremmend werken."

Daarnaast houden veel mensen van de beslotenheid van thuis, weet Godderis. "Ze hebben ingezien dat ze thuis op hun tempo kunnen werken, dat er daar weinig drukte of interactie is."

Weg is de stress van de verplaatsing – wat jullie dus ook aangeven. En je wint tijd. "Nu ga je naar het werk in 30 seconden, dat zal opnieuw een uur of anderhalf uur worden. We gaan die tijd missen, tijd die nu kon gaan naar hobby's, kinderen ...", besluit Godderis.  

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes