4153fi.jpg

Thuiskomen met je tweede prachtbaby, hoe doe je dat met grote broer of zus?

1/10/2016

Ik besefte al bij de eerste trapjes in mijn buik dat het nooit meer hetzelfde zou worden thuis. Voor mij niet want ik besefte dat ik bijna al mijn aandacht en liefde zou moeten verdelen. We komen nu al nauwelijks tot een deftig gesprek, de man en ik. Hoe ga ik dat allemaal combineren?

Welk kind kies ik als ze elkaar niet kunnen uitstaan?

Wee na wee werd het meer werkelijkheid: mijn oudste zou grote zus worden. Dus ook voor haar de wereld op zijn kop: kakenestje af. Alsof zij de bui al voelde hangen, claimde ze me nog eens volledig. Ik voelde het zo knagen: ik zou haar een nachtzoen geven zoals altijd, maar daarna de grootouders bellen omdat ik dringend naar het moederhuis moest. En daarna? hoor ik mezelf nog vragen. Wat als ze de baby niet moet? Wat als ze allebei tegelijk huilen? Voor welk kind kies ik dan?

Babybezoek

Zelfs tijdens de bevalling heb ik aan onze dochter gedacht. Ik zag haar enkele dagen niet en dat vond ik zwaar. Het weerzien en de eerste kennismaking met haar broer vonden wij dan ook heel bijzonder.

Als je thuiskomt, begint het echt… We hebben altijd geprobeerd de routine van de oudste aan te houden. Zodra het enigszins weer kon, zorgde ik voor alleen-momentjes met mijn grote dochter. Even met ons tweetjes buiten, samen een tekenfilmpje kijken, lekker lang knuffelen...

Maar dan nog… Hoe leg je het uit aan een kind, zelf nog maar net baby af, dat zo'n hulpeloze boreling veel zorg vraagt? Om nog maar te zwijgen over al die babybezoekjes die niet om haar draaien… Wel, we zorgen nu altijd voor een eerlijke spreiding van de aandacht. 'Oké, die baby is schattig, tanteke, maar kijk eens hoe flink onze dochter al met de blokken kan spelen?'

Betrekken bij babyritueeltjes

Wat ook helpt hier, is onze dochter betrekken bij alle babyritueeltjes. Zij geeft de pampers aan, kiest elke ochtend een leuk speeltje voor broer en legt het dekentje over hem. (Het liefst zou ze hem helemaal bedekken,we gaan ervan uit dat dit uit liefde is :). Het helpt. Ze voelt zich belangrijk en een deel van ons gezin. Baby vervangt haar niet, baby is baby en het liefst ziet ze hem in zijn wippertje of bedje natuurlijk. Toch is hij de eerste en laatste die van haar een kus krijgt elke dag.

Net zoals alles in het leven is het thuiskomen met een nieuwe baby en handhaven van een gezin met 2 of meer een rit op een rollercoaster. Veel ups, maar heus niet elke dag. Gordel om en geniet vooral van de rit!

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes