10 tips voor een vlotte ochtendroutine

  • door Mamabaas

Je kent het wel: de dagelijkse rush om je kinderen op tijd op school te krijgen, mét een stevig ontbijt achter de kiezen, netjes aangekleed en wel. Het lijkt soms een heus titanenwerk... En als je er dan in slaagt de kinderen vóór het belgerinkel veilig af te leveren, dan lijkt dat een ware overwinning. Die serieuze okselvijvers en het gevoel dat je er al een halve werkdag hebt opzitten neem je dan wel voor lief. Enkele tips om die ochtendspits vlotjes en probleemloos te doorstaan!

1. Voorbereiding is alles

Het is een huizenhoog cliché, maar oh zo waar. Een goeie voorbereiding maakt een wereld van verschil. Zorg dat de kleertjes ’s avonds al worden klaargelegd, zodat je niet ’s morgens met slapers in je ogen moet bedenken of die combinatie wel kan, terwijl er ondertussen eentje aan je been staat te trekken. Zet de boekentas klaar (zo merk je het ook op tijd als er in de agenda staat dat je kind de volgende ochtend 10 eierdozen nodig heeft) en dek eventueel al de ontbijttafel.

2. Delegeren

Ben je niet zo’n krak in een goeie voorbereiding, zet dan in op het delegeren. Terwijl jij de kindjes aankleedt kan je man het ontbijt klaarzetten en de brooddozen vullen. Als de kinderen al wat groter zijn kan je hen ook schaamteloos delegeren.

3. Geef dat badje ’s avonds

Steek je kinderen ’s avonds al in het bad. Dat bespaart je ’s morgens veel tijd en geklieder. Bovendien is een badje of douche een prima afsluiter van de dag - zeker als je kids flink geravot hebben en er meer zand aan hun voetjes plakt dan er nog in de zandbak zit. Zo kunnen ze fris en fruitig naar bed en zijn ze helemaal ontspannen. 

4. Voldoende slaap is key

Zorg dat de kindjes op tijd in bed liggen. Zo zullen ze ’s morgens op tijd uit hun bed raken, zodat je je niet moet haasten om naar school te vertrekken. Bovendien zijn ze net iets vrolijker als ze genoeg hebben geslapen, en dat bespaart je weer een hoop discussies met een mopperend kind

5. Zet de wekker een halfuurtje vroeger

Ok, je slaap is heilig. Vroeger opstaan klinkt echt niet aanlokkelijk. Maar een halfuurtje de tijd om rustig wakker te worden, op je gemak te douchen en ontspannen aan je dag beginnen klinkt wél aanlokkelijk, niet? Het klinkt in elk geval beter dan met je ene hand je laptop in je tas te keilen terwijl je met je andere hand je kind aankleedt en je roept naar kind nummer twee dat die nu eindelijk moet opstaan.

6. Simpel ontbijt

Een heerlijk ontbijt met verse pannenkoekjes en fruitsalade is om vingers en duimen bij af te likken, da’s ideaal … op een luie zondag. In de week ga je beter voor een simpel ontbijt. En dat kan evengoed gezond en lekker zijn: NAT ontbijtgranen in de vorm van een beertje bijvoorbeeld. 

Je kind kan die beer in een kom melk doppen en opeten als “koekje”, of je kan de beer laten “smelten” in de melk om daarna als gewone ontbijtgranen op te eten. De beervorm motiveert je kind om vlot te eten (alweer wat tijd uitgespaard!) én de NAT ontbijtgranen zijn ook gezond: ze hebben een Nutri-Score A (honingsmaak) en B (chocoladesmaak) en zijn gemaakt van volkorengranen met ingrediënten van natuurlijke oorsprong. Van een vliegende start van de dag gesproken! 

Je vindt ze trouwens in de supermarkt, in de rayon van de ontbijtgranen. Voor meer info kan je terecht op Instagram of de website.

NAT

7. Leve zelfstandige kinderen

Stimuleer je kind om zelfstandig te zijn. Laat hem of haar zichzelf wassen en aankleden of het ontbijt op tafel zetten als hij/zij dat al kan. Het bespaart je een hoop tijd en ondertussen kan jij alvast iets anders doen. Delegeren, weet je nog! Het helpt daarbij natuurlijk als je kind geen jurkje met twintig moeilijke knopen moet aantrekken en er een gemakkelijk ontbijt op de menu staat. De NAT ontbijtgranen zijn bijvoorbeeld heel handig daarvoor. 

8. Ruime collecties potjes, doosjes en bekers

Investeer in een uitgebreide collectie fruitdoosjes, boterhamdozen en waterflessen. Je hebt echt geen zin om ’s morgens in een stresskramp te schieten omdat je zoonlief dat ene potje weer maar eens op school is vergeten en dat dekseltje van dat andere potje weer verstoppertje speelt…

9. Alles op zijn plek

Zorg dat schoenen, jas, fluo-jas en sjaals en mutsen altijd op een vaste plek terug te vinden zijn. Leer je kinderen ook om zelf hun gerief op die vaste plaats te leggen. Scheelt weer een hoop gesakker ’s morgens, als je niet eerst vijf minuten naar alles moet zoeken.

10. Tijd voor een knuffel

Last but not least, zorg ervoor dat je altijd nog een momentje de tijd hebt voor een knuffel en een kus aan de schoolpoort.  Zo zijn alle ochtendlijke discussies en gevechtjes meteen weer vergeten.

Kortingsbon NAT ontbijtgranen

Lijken de NAT ontbijtgranen je wel iets voor jouw kinderen? Je kan ze nu uitproberen met korting. Via deze link kan je daarvoor een coupon opvragen. 

Smakelijk!

NAT cereals

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met NAT Cereals. Meer lezen over ons advertentiebeleid kun je hier.