6564fi.jpg

Tip om opvang te regelen voor de kinderen: all you need is another corona-duo!

16/03/2020
Mamabaas
Door Mamabaas

Ik maak mij grote zorgen over wat er de volgende weken gaat gebeuren op de scholen. Sta me toe het even uit te leggen. Ik denk dat veel ouders van lagereschoolkinderen op zich hun plan wel zullen trekken; thuiswerken terwijl hun kind zich bezighoudt (mits mogelijk wat opzij zetten van educatieve principes zoals max. zoveel tijd op de playstation of voor de tv...) moet wel lukken. Vermoedelijk zal er via smartschool en zo ook wel iets geregeld worden voor hen. Maar wat met mama's en papa's die enkel of ook kleuters hebben?

Ik heb zelf twee kleuters van bijna 3 en bijna 6 jaar. En ja, een halve dag eens thuiswerken terwijl zij hier rondlopen kan misschien nog lukken... Maar 5 dagen aan een stuk?! Gewoon onmogelijk!

Ik heb ondertussen samen met een ander ouderskoppel van een vriendje uit de klas van de dochter van bijna 3 een regeling uitgewerkt. Maar op social media zie ik veel dingen verschijnen als “Goh ja er is toch opvang hé, ik stuur mijn kind gewoon naar school!" Of zelfs "Goh, mijn mama is er maar 62, die kan wel op de kinderen letten."

En eerlijk gezegd word ik van die berichten wel écht heel boos! Ik heb toch echt wel begrepen dat de opvang op school alléén is voor wie echt niet anders kan. Als iedereen denkt zoals hierboven zitten er gewoon honderden kleuters op school (en dan heeft de maatregel geen zin) of worden er toch, tegen alle advies in, kleuters gedropt bij de grootouders.

Ik heb het gevoel dat er toch heel wat ouders zijn die zelfs geen moeite doen om iets van opvang uit te werken, terwijl het eigenlijk simpel is: all you need is one other corona-duo! Ik denk niet dat we echt een pool moeten gaan maken met 5 andere ouderparen of zo, want dan krijg je al snel 20 kinderen bijeen en dan kan je hen inderdaad evengoed naar de opvang sturen. Maar de oplossing die  mijn man en ik hebben gevonden samen met 1 ander koppel werkt eigenlijk wel:

 • In totaal zijn we met vier voltijds werkende mensen (2 mama's, 2 papa's in ons geval). Als we allemaal 1 à 1,5 dag per week vakantie nemen dan krijgen we het al gepland. Wij hebben elke dag zelfs opgesplitst in voor- en namiddag om het nog makkelijker te maken. "Ah ik kan dinsdagnamiddag geen verlof nemen want heb belangrijke vergaderingen, maar dinsdagvoormiddag kan ik wel". Gezien we toch zoveel mogelijk van thuis uit moeten werken is het ook niet zo'n probleem om de kinderen te komen oppikken of te komen brengen of zo... Dit kan ook werken voor mensen die wel echt op hun werk moeten zijn maar bv. in shifts werken, genre "ik werk altijd van 14.00 uur tot 22 uur maar kan dus wel elke voormiddag".
   
 • Wij hebben het geluk dat dit gezin maar 4 huizen verder woont. Dat wil concreet ook zeggen: als het de dag van mijn man is die op de kinderen let in ons huis, dan kan ik in hun huis gaan telewerken als het lawaai mij hier thuis te veel zou worden...
   
 • We zijn nog aan het werken aan een lijst met dingen die we steeds meenemen naar elkaar, wij dachten bijv. aan "(loop)fiets, favoriete knuffel, laarzen (voor als we in het bos gaan wandelen),..."

Ik geloof echt dat dit een oplossing kan zijn voor het 'corona-probleem'. Ik zie in elk geval heel wat voordelen:

 1. Door te werken met maar 1 ander ouderpaar blijft het aantal kinderen beperkt - meestal tot maximaal 4 of 5 of zo.
 2. De grootouders moeten niet oppassen, maar ook de opvang op school blijft gevrijwaard, en die is volgens mij nog steeds voor wie echt niet anders kan... Op die manier zullen er in de opvang op school ook minder kinderen zijn dan wanneer iedereen denkt "Er is toch opvang, ik doe geen moeite om een alternatief te vinden."
 3. Oké, de 'silo' van jouw klein gezinnetje wordt dan verbreed en wordt een 'silo' van twee gezinnen (want laat ons eerlijk zijn, kleuters kruipen op elkaar en als jouw kind corona heeft dan is de kans dat het ander kind dat overkrijgt reëel), maar het lijkt mij nog altijd een betere oplossing dan je kinderen bij de grootouders te zetten of hen naar de opvang op school te sturen waar ze dan misschien met 30 kinderen zitten die elkaar kunnen besmetten (en waarbij dus in the end meer silo's besmet geraken...).
 4. Je hoeft maar 1 of 1,5 dag verlof per week te nemen dus je werkgever is ook tevreden, want het overgrote deel ben je toch gewoon aan het werk. Mogelijks werk jij zelf of iemand in het andere koppel 4/5de en moet er zelfs minder verlof per persoon genomen worden.
 5. Op die manier kan je die drie weken doorkomen met slechts enkele dagen verlof. Bovendien hebben mijn ouders al beloofd dat zij gerust extra vakantiedagen op zich willen nemen in de grote vakantie of de herfst- of kerstvakantie, mochten  mijn man en ik door heel dit coronagedoe niet meer genoeg verlofdagen hebben. En ik vermoed dat er nog heel wat grootouders bereid zijn om deze belofte te maken voor toekomstige vakanties... Dus nu zeggen "ik wil hier geen verlofdagen voor gebruiken omdat ik dan in de herfstvakantie geen vakantie kan nemen" of zo is eigenlijk niet echt een geldig argument...

Ik weet ook wel dat dit niet voor iedereen zal lukken maar de boodschap "at least try" en "all you need is one other corona-duo" mag wel gegeven worden... Als het dan toch echt niet lukt kan je hen nog altijd naar de ovpang op school sturen, maar hopelijk zijn daar dan een pak minder kinderen omdat iedereen "ten minste geprobeerd" heeft...