4549fi.jpg

Uit elkaar... Hoe regel je de verblijfsregeling voor je kind?

5/09/2020

Een gastmama heeft een vraag. 'Ik ben een alleenstaande mama van een kleuter. De papa en ikzelf zijn al 2 jaar uit elkaar, maar eigenlijk hebben we nooit onze afspraken op papier gezet over de verblijfsregeling van ons kind. Ook financieel is er niets op papier gezet en ik zou dit eigenlijk graag in orde brengen, maar weet niet goed hoe ik hieraan moet beginnen. Moeten wij samen bijvoorbeeld naar een notaris stappen of moeten we voor een familierechter verschijnen, een advocaat nemen?'

Expert advocaat Cleo antwoordt: De breuk

Bij een breuk denk je er niet altijd aan om alles wat je onderling afspreekt in een overeenkomst of een vonnis te laten gieten. Dat is vaak voorkomend. Het is echter wel beter dat je dit wel zo spoedig mogelijk laat doen, om een paar eventuele toekomstige problemen te voorkomen.

Wanneer jullie samen een kind hebben, is het bijvoorbeeld zo dat, wanneer afspraken niet gevolgd worden, niemand kan ingrijpen. Brengt je ex-partner de kinderen niet terug, dan kan de politie niet tussen komen omdat er niets officieel op papier staat. Problemen met schoolkeuze bv. zullen moeilijker een oplossing vinden omdat niet duidelijk is wie wat kan beslissen. Wie betaalt welke rekening?

Als het over de regeling met betrekking tot de kinderen gaat stellen jullie dus best een wederzijdse en gedetailleerde overeenkomst op, zodat deze ook in de praktijk uitgevoerd kan worden. 

De problemen

Ouders komen vaak bij een breuk onderling een regeling over een, maar zetten hiervan niets op papier. Jaren of zelfs maanden later kan dit voor problemen zorgen.

Wat betreft de omgangsregeling met de kinderen, dient een zeer gedetailleerde regeling opgesteld. Wie haalt de kinderen waar op, wie brengt ze terug, op welk uur en op welke dagen. Wat met feestdagen, verjaardagen…?
Indien jullie overeenkomen kan hier makkelijk van afgeweken worden. Zoniet hebben jullie de overeenkomst om op terug te vallen.

Wat als papa of mama plots geen onderhoudsgeld meer wil betalen? Kan je het onderhoudsgeld van 2 jaar geleden nu nog vragen voor de Familierechtbank? En wat met de kinderbijslag?

Het is zo dat je officieel slechts een onderhoudsgeld zal krijgen vanwege de Familierechtbank vanaf de datum (maand) dat je dit bij verzoekschrift vraagt. Onderhoudsgeld met terugwerkende kracht toekennen is zeker niet de regel.

Wie betaalt hoeveel van welke rekening van de kinderen en hoe krijg ik dit terug? Indien jullie geen regeling hebben en de rekeningen zich opstapelen (schoolreizen, orthodontie, studieboeken,…) dan is er geen enkele mogelijkheid om via bv. een deurwaarder deze voor de helft terug te krijgen. Een overeenkomst biedt een uitweg, waarin jullie in detail alle te delen kosten opnemen. 

Welke soort overeenkomst?

Maar een overeenkomst alleen volstaat niet.

Als jullie door de notaris een akte laten opstellen dan is deze onmiddellijk uitvoerbaar zonder vonnis. Met andere woorden: deurwaarder en (indien hoogst noodzakelijk) politie kunnen hiermee aan de slag.

Indien jullie (door middel van een bemiddelaar of advocaat) een overeenkomst opstellen, dan moet deze bekrachtigd worden door de Familierechtbank bij vonnis.

Er is een merkbaar verschil in kostprijs, wat jehet  best even navraagt voor je je keuze maakt.

Best vragen jullie, voor de overeenkomst te tekenen, nog even raad aan een advocaat of gespecialiseerd jurist, iemand die praktijkervaring heeft en weet waar problemen de kop op kunnen steken. Een dergelijke overeenkomst kan niet immers zomaar gewijzigd worden. En er is geen algemene regeling waartoe men je kan dwingen. Weet waar je recht op hebt!

Advies op maat is steeds de beste oplossing en vaak niet zo kostelijk als men denkt. 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes