5067fi.jpg

Vaccineer je je kind met het nieuwe vaccin tegen baarmoederhalskanker?

11/12/2017

Recent krijg je als ouder van een meisje in het eerste middelbaar de vraag of je je kind wil laten vaccineren met Cervarix® (gratis beschikbaar via CLB) of het nieuwe vaccin Gardasil 9®. Maar wat kies je dan? Pediater Tamsyn Barlow geeft info. (En ja, vaccineren wordt ook voor jongens vanaf 12 jaar aangeraden, maar dat wordt voorlopig nog niet terugbetaald, zoals je in dit artikel onderaan zult lezen).

 

Welke vaccins tegen HPV zijn er?

Even alles op een rijtje … In België zijn er drie vaccins geregistreerd: Gardasil® en Cervarix® en recent ook Gardasil 9®.

Sedert 1 juni 2017 geldt voor dit laatste vaccin een gedeeltelijke terugbetaling (2 x 11,90 euro zelf te betalen) voor meisjes die minstens 12 jaar, maar nog geen 19 jaar oud zijn. Ter info: je kan al laten vaccineren vanaf 9 jaar, maar het wordt dan nog niet terugbetaald.In Vlaanderen wordt sinds juli 2014 het vaccin Cervarix® gratis aangeboden.

Wat is het HPV-virus? 

Lees hier alles over het HPV-virus.

Wat is het verschil tussen de verschillende vaccins tegen HPV?

De verschillende vaccins tegen HPV (met hun beschermingspercentage tegen baarmoederhalskanker) die beschikbaar zijn op de markt zijn:

  • Cervarix® (GlaxoSmithKline): dit vaccin bevat componenten tegen HPV-types 16 en 18, betrokken bij het ontstaan van ongeveer 74 % van de baarmoederhalskankers in Europa.
  • Gardasil®  (MSD): dit HPV-vaccin bevat componenten tegen dezelfde HPV-types 16 en 18, betrokken bij het ontstaan van ongeveer 74 % van de baarmoederhalskankers in Europa. Dit vaccin bevat ook componenten tegen de types 6 en 11 die genitale wratten veroorzaken.
  • Gardasil 9® (MSD): bevat naast de componenten van Gardasil® ook componenten tegen de types 31, 33, 45, 52 en 58 die ook betrokken zijn bij baarmoederhalskankers. Met de types 16 en 18 erbij zijn deze types betrokken bij het ontstaan van ongeveer 90% van de baarmoederhalskankers in Europa. Dit vaccin beschermt dus ook tegen de types 6 en 11 die genitale wratten veroorzaken.

Hoeveel inentingen tegen HPV heb ik nodig?

  • Ben je jonger dan 15 jaar dan volstaan 2 vaccins met een tussenperiode van 6 maanden.
  • Ben je ouder dan 15 jaar dan heb je 3 vaccins nodig.

Waarom heb ik twee inentingen nodig?

Na één inenting maakt je lichaam nog niet voldoende afweerstoffen aan om goed en langdurig beschermd te zijn tegen een besmetting met de HPV-types. Bij de tweede inenting wordt de afweerreactie versterkt, waardoor je voldoende beschermd bent. Stoppen na één inenting is niet gevaarlijk, maar je bent dan niet voldoende beschermd tegen het virus.

Hoeveel tijd moet er zitten tussen de twee inentingen?

Voor alle vaccins (Cervarix®, Gardasil® en Gardasil 9®) wordt aanbevolen de tweede dosis zes maanden na de eerste toe te dienen.

Is het gevaarlijk als ik al na 1 inenting stop met de vaccinatie?

Stoppen na één prik is niet gevaarlijk, maar je bent dan niet voldoende beschermd tegen het virus. Het is dus best om je vaccinatie te vervolledigen.

HPV-vaccins: FAQ

Beschermt het vaccin ook tegen genitale wratten?

De vaccins Gardasil® en Gardasil 9® beschermen niet alleen tegen types die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. Ze beschermen ook tegen types 6 en 11. Deze zijn verantwoordelijk voor 90% van de genitale wratten. Het vaccin Cervarix® biedt geen bescherming tegen genitale wratten.

Moet men getest worden op besmetting met HPV vooraleer te vaccineren?

Neen. Dit is volkomen zinloos. De meeste besmettingen met HPV zijn immers van tijdelijke aard en verdwijnen spontaan. Uitzonderlijk is er een langdurigere infectie die dan wel kan leiden tot veranderingen in de cellen van de baarmoederhals die dan later kunnen leiden tot baarmoederhalskanker. Precies daarom is het belangrijk dat vrouwen vanaf de leeftijd van 25 jaar om de 3 jaar een uitstrijkje laten nemen.

Zit er aluminium in het vaccin?

Nee. Het metaal aluminium zit niet in de vaccins, alleen zouten van aluminium. Die stoffen zitten in veel vaccins, ook in de vaccins die baby’s krijgen. De aluminiumzouten versterken de werking van de vaccins en zijn niet schadelijk in deze hoeveelheden.

Waarom kan een CLB mijn dochter niet vaccineren met Gardasil 9®?

De vaccins die gratis besteld kunnen worden door de vaccinatoren en gratis kunnen bekomen worden, worden door de Vlaamse Gemeenschap aangekocht via overheidsopdrachten. De huidige opdracht loopt nog door tot eind juni 2018. CLB vaccineren enkel met deze vaccins.

Is Cervarix® een verouderd (en minderwaardig) vaccin?

Neen, Cervarix® en Gardasil® zijn al een 10-tal jaar verkrijgbaar in België. Gardasil 9® is er recent bijgekomen met een wat bredere beschermingsmogelijkheid tegen baarmoederhalskanker.

De voorbije 7 schooljaren werden de meisjes in het eerste jaar secundair onderwijs telkens gevaccineerd met een HPV-vaccin dat bescherming biedt tegen de types 16 en 18 die betrokken zijn in 74% van de baarmoederhalskankers in Europa. De eerste 4 schooljaren was Gardasil® het vaccin voor het vaccinatieprogramma.

Sedert 2014 wordt met Cervarix® gevaccineerd in het vaccinatieprogramma.

Is vaccinatie ook zinvol voor jongens?

Recent publiceerde de Wereldgezondheidsorganisatie op basis van de meest recente wetenschappelijke inzichten een position paper over HPV-vaccins.

Daarin werd ook aangeraden om jongens vanaf 12 jaar te vaccineren met Gardasil 9®! Dat wordt echter tot op heden niet terugbetaald (2 x 134 euro, zelf te betalen).

Kan ik kiezen voor Gardasil 9®?

Ja. Dan moet je wel een voorschriftje vragen aan een dokter zodat je kunt genieten van een gedeeltelijke terugbetaling via de mutualiteit. Als dat voorschrift de nodige informatie bevat, betaal je 11,90 euro remgeld per vaccin als gewoon verzekerde of 7,90 euro indien je een verhoogde tegemoetkoming krijgt. Daarnaast is er ook een deel van de kost van de raadpleging bij de arts die het vaccin toedient.