Van roze naar broze wolk: online hulpverlening rond perinataal mentaal welzijn
Van roze naar broze wolk is een initiatief van Kinderwens vzw. Het project werd opgericht door Shanti Van Genechten en Hilde Van Goethem en wil inzetten op een beter gestroomlijnde en goed gecoördineerde zorg rond dit thema. Het biedt een online hulpverleningsplatform als laagdrempelig aanspreekpunt voor ouders en de (professionele) omgeving, zodat een zorgvraag met kennis van zaken erkend en beantwoord wordt, en op de juiste plek terechtkomt binnen het zorgnetwerk.
Hilde Van Goethem, medewerker Van roze naar broze wolk:
Op tv en sociale media lijken zwangere vrouwen en pas bevallen mama's vaak zo zorgeloos en op het toppunt van hun geluk. De realiteit is vaak anders, en daar hoef je je absoluut niet schuldig om te voelen.
Van lichtgrijze tot gitzwarte wolk
Niet elke ouder zweeft meteen op een roze wolk, zoals het cliché voorschrijft. Zo krijgt 50 tot 70 (!) procent van de moeders de eerste dagen na de bevalling te kampen met babyblues. Die babyblues worden veroorzaakt door hormonale verandering in je lichaam en zorgen voor neerslachtige, prikkelbare, onzekere en emotionele gevoelens. Gelukkig zijn die maar tijdelijk en voelen de meeste moeders zich na maximum twee weken veel beter. Praat erover met je partner, je ouders of goede vrienden; hun steun en begrip kan al veel betekenen.
Maar bij één op de vijf mama’s gaat het verder dan die babyblues: zij ervaren psychische problemen tijdens de zwangerschap of in het eerste jaar na de geboorte. Denk maar aan een prenatale depressie of een post-partumdepressie, een angststoornis, een post-partumpsychose of een posttraumatisch stresssyndroom (PTSS). Ook partners kunnen overigens lijden aan een post-partumdepressie.
Jammer genoeg rust er nog steeds een taboe rond dit thema. Weet dat je niet alleen bent en dat dit niet alleen jou overkomt. Probeer jezelf in te prenten dat je hier zelf geen enkele schuld aan hebt én dat alle vrouwen dit te boven komen en zich op termijn weer gelukkig en helemaal zichzelf gaan voelen. Je staat er niet alleen voor: naast je partner, familie en goede vrienden kan je ook bij zorgverleners terecht.
Online hulpverlening
‘Van roze naar broze wolk’ komt met verschillende initiatieven. Wie een acute zorgvraag heeft rond perinataal mentaal welzijn kan gratis een opgeleide medewerker contacteren via chat of video. Je kan er rekenen op een luisterend oor, de nodige informatie en een eventuele doorverwijzing naar de juiste zorgverleners.
Daarnaast is er ook psychosociale begeleiding: er wordt een netwerk uitgebouwd van ziekenhuizen, centra en hulpverleners die vertrouwd zijn met de zorg rond perinataal verlies. Bovendien worden ook perinataal welzijnsconsulenten opgeleid bij wie ouders terechtkunnen voor een individueel gesprek.
Last but not least wordt er ook ingezet op lotgenotencontact. Wie anders kan jouw zorgen en angsten zo goed begrijpen als iemand die hetzelfde ervaart? Daarom worden er regelmatig (online) sessies georganiseerd met lotgenoten, en vanaf 2022 zullen er op regelmatige basis weekends worden georganiseerd voor ouders die het mentaal moeilijk hebben voor of tijdens de zwangerschap en na de geboorte.
Maak je je zelf zorgen of zit je niet goed in je vel? Dan kan je hier terecht met je vragen.
Op woensdag 2 juni is er ook een (gratis) webinar over dit thema met Shanti Van Genechten en Hilde Van Goethem, de initiatiefnemers van het project. Alle info over het webinar vind je hier.