4545fi.jpg

Voor het eerst naar de crèche: 6 tips van een onthaalmoeder

3/12/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Na een zalige tijd waarin je kindje elke dag de hele dag bij jou was en jullie alle tijd samen konden doorbrengen, komt de dag dat je je kleine baby voor het eerst bij ons in de crèche komt afzetten. Vaak gaat dit gepaard met allerhande emoties: stress, bezorgdheid, een beetje (onterechte!) schuldgevoelens… noem maar op. Om deze dag toch iets gemakkelijker te maken voor jou, geven we je graag een aantal verzachtende tips.

Tip 1: lees het huishoudelijk reglement

Voor je kindje 'start' in de crèche, is het handig om het huishoudelijk reglement van het kinderdagverblijf even door te nemen. Hier kun je allerlei info vinden in verband met de waarden en normen die wij hanteren, de regels in verband met afwezigheden en ziektes en nog allerlei handige tips en weetjes.

Tip 2: laat je kindje wennen

Laat je kindje een of twee weken op voorhand al eens een keer of drie korte tijd wennen in de crèche. Dit heeft meerdere voordelen. Allereerst is het zeer belangrijk in de preventie tegen wiegendood.

  • De eerste keer in de crèche krijgt je kind een overdosis prikkels. Als je je kleintje al eens af en toe een paar uur (max. 3 uur) brengt, kan het geleidelijk aan wennen aan al die indrukken. Ook voor jezelf kan het geruststellend zijn om te weten dat je die eerste keer na een paar uur je kleine hummeltje alweer kunt oppikken. Bespreek ook zeker de mogelijkheid om bij het eerste wenmoment nog (even) aanwezig te blijven in de crèche. Zo kun je zelf zien hoe je kindje reageert op andere kinderen, nieuwe gezichten en de luidere omgeving.
  • Probeer de tweede keer je kindje af te zetten en dan even een boodschap te gaan doen; zo ben je zelf ook bezig en kun je hem of haar erna gewoon terug komen ophalen.
  • De derde keer kun je al proberen je kindje iets langer te laten wennen; zo bouw je het stilletjes aan op, zowel voor jezelf als voor je kindje.

Tip 3: maak een lijstje aandachtspunten

  • Maak voor het eerste wenmoment een lijstje met dingen die je wilt zeggen of vragen, zaken die je belangrijk vindt, wel wilt, niet wilt...
  • Vraag ook na wat je allemaal in orde moet brengen en welke spullen je moet meebrengen. Dan hoef je je daar al geen zorgen meer over te maken op de eerste dag.

Tip 4: geef info over je kind

Schrijf het normale dagverloop van je kindje op: wanneer en wat je kind eet, wanneer het slaapt en hoe lang, of het speciale gewoontes heeft en bepaalde dingen leuker vindt dan andere dingen. Dan kunnen wij daar extra rekening mee houden. Geef deze info de eerste keer dat je je kindje komt brengen, zo leren wij hem of haar onmiddellijk beter te begrijpen.

Tip 5: deel je zorgen

Deel je zorgen of verdriet met ons, de kinderbegeleidsters; wij geven je graag nog wat steun en een bemoedigend schouderklopje voor je je kindje achterlaat. Deins er ook zeker niet voor terug om te vragen of we een seintje willen geven tegen de middag. Zo weet jij perfect hoe de eerste voormiddag van je kindje verliep en kun je met een gerust hart de dag verder zetten.

Tip 6: vertrouw op ons

Weet dat wij er stiekem heel hard naar uitkeken om je kindje in onze groep te hebben en dat wij dus jouw spruit met open armen zullen ontvangen en direct in ons hart zullen sluiten. :-)

 

Dana D'hulst

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes