5731fi.jpg

Voorlezen aan kinderen: niets dan voordelen

5/02/2019
Mamabaas
Door Mamabaas

Wat is er leuker dan boekjes voorlezen aan je kleintjes? Samen knusjes in de zetel genesteld, of een verhaaltje in bed voor het slapengaan. Er zijn on-tel-bare leuke boeken die je aan je peuter of kleuter kan voorlezen. Daarin beleven de helden talrijke avonturen op school, op de boerderij, in de dierentuin, enzovoort. De prenten zorgen ervoor dat je kleintje alles wat beter begrijpt en dat het geheel luchtig genoeg blijft. Maar wist je dat voorlezen aan kinderen ook heel wat voordelen inhoudt? We sommen de 5 grootste voordelen hieronder op.

1. Voorsprong op taalgebied

Als je je peuter of kleuter (of zelfs je baby) voorleest, geef je hem een heel groot voordeel mee: een voorsprong op linguïstisch vlak. Spreektaal is nu eenmaal totaal verschillend van schrijftaal. Je kindje maakt dus ook kennis met complexere zinsconstructies en ingewikkelde woorden. Bovendien krijgt je kindje meer inzicht in taalgebruik.

Daarnaast zorgt voorlezen voor een optimale luistervaardigheid en een betere concentratie. Wist je trouwens dat voorlezen aan een peuter ervoor zorgt dat hij later beter zal kunnen rekenen? Raar maar waar!

2. Een boost voor de sociale en emotionele ontwikkeling

Zodra je voorleest, geef je je peuter of kleuter extra aandacht. Door je stem te horen, komt je kindje meteen tot rust. Het voelt zich veilig.

Door een verhaaltje kan je kind zich ook beter inleven in een bepaalde situatie. Denk maar aan pesten op school, een verjaardagsfeestje, een dier dat doodgaat, enzovoort. Zo krijgen kinderen als het ware inzicht in de complexe wereld om zich heen.

Door voor te lezen kan je ook te weten komen waar je kindjes mee bezig zijn. Op die manier neem je meteen ook een kijkje in hun leefwereld en de vragen die ze hebben. Dat is ook de reden waarom steeds meer scholen zulke voorleesmomenten inlassen.

3. Fantastische fantasie

De meeste voorleesboeken hebben aardig wat prenten. Vaak zijn het echte juweeltjes, die tekeningen, foto’s of plaatjes. Toch stimuleert zo’n boek ook de fantasiewereld van jouw kleintje. Zo zal je kindje automatisch extra beelden bij het verhaaltje verzinnen. Ook personages voorstellen wordt een stuk makkelijker. Misschien wil jouw kindje er wel zelf een einde aan knopen? Of het verhaal een totaal andere wending geven? Beslist dolle pret voor allebei!

4. Leeshonger aanwakkeren

Vind jij de geur van boeken ook zo onweerstaanbaar? Ben je een echte boekenwurm? Dan is de kans groot dat je die liefde voor boeken zal doorgeven aan je kleine lezer. Gewoon door voor te lezen. Hoe jonger, hoe beter. Zelfs als zoon- of dochterlief al kan lezen, blijft het een goed idee om een boek voor te lezen, want op die manier wakker je ook bij hem of haar de liefde voor boeken aan.

5. Quality time

Last but not least: voorlezen staat gelijk aan quality time. Want zeg nu zelf: wat is er gezelliger, dan samen onder dat fleecedekentje te kruipen bij de open haard en naar een spannend verhaal te luisteren? Of een kamp te bouwen en een leuk reisverhaaltje voor te lezen?  Kruip lekker dicht tegen elkaar aan en geniet samen van een goed boek. Het is één van die kleine dingen die jouw kleintje zich later nog heel goed zal blijven herinneren.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes