6712fi.jpg

Voorlezen: veel, vaak en vroeg – De resultaten van onze voorleesenquête

30/04/2020
Mamabaas
Door Mamabaas

Voorlezen. Het is een traditie die al een tijdje teruggaat. De meesten onder ons hebben al minstens een keertje voorgelezen en hebben ook herinneringen aan voorlezen voor het slapen gaan. Maar hoe ‘hip’ is het nu nog? En beginnen we daar al vroeg aan of wachten we tot de kindjes zelf kunnen lezen? Om een antwoord te krijgen op die vragen lanceerden we onze voorleesenquête en dankzij jullie antwoorden hebben we er nu een beter idee van!

Uit de enquête blijkt alvast dat we de voorleeskriebels allemaal goed te pakken hebben! Ja dat lees je goed, zowel ouder als kind ;)

Voorlezen: veel, vaak en vroeg

Het voorlezen starten jullie al op vroege leeftijd. Meer dan 80% begint al voor te lezen aan hun kinderen wanneer ze 1 jaar zijn. En blijkbaar heeft dat een goed effect, want zo’n 88% leest dagelijks voor aan de kinderen. 65% leest zowel overdag als net voor het slapengaan voor. Jullie kids vinden volgens de enquête ook dat jullie het beiden goed doen, want er wordt afgewisseld tussen mama en papa om het voorlezen op zich te nemen.

Ook in de klas wordt bij 50% van de kinderen wekelijks voorgelezen, bij 37% zelfs dagelijks.

Prenten, sprookjes of weetjes?

Welke boeken worden vooral voorgelezen?

Als ouders bieden jullie veel variatie aan. Zowel prentenboeken als sprookjes, versjes, rijmpjes en weetjesboeken zitten in het aanbod.

Alles valt duidelijk goed in de smaak! Maar de voorkeur gaat, wellicht ook door de jonge leeftijd, vooral naar kartonboeken en prentenboeken. Meer dan 1 op 3 kiest vooral voor de prentenboeken. Sprookjes en weetjesboeken blijven toch ook nog steeds populair. De favoriete titels zijn heel uiteenlopend, het gaat van klassiekers als Vos en Haas en Pluk van de Petteflet tot Kikker, Heksje Mimi, Gruffalo. Maar de topfavoriet blijft toch Bumba!

Al die boeken zelf aankopen loopt natuurlijk snel op. Gelukkig hebben jullie daar een goede oplossing voor: 35% onder jullie heeft een eigen boekenkast, 60% gaat een deel van de boeken zelf aankopen en het andere deel ontlenen in de bib.

Voorlezen heeft natuurlijk ook tal van voordelen, dus dat doen jullie goed!