3903fi.jpg

Vraag & antwoord: "De borstvoeding doet te veel pijn maar ik wil geen flesjes geven. Wat nu?"

17/08/2019

Hallo, Mijn derde kindje is nu 6 weken oud. Net zoals voor haar grote broer en zus heb ik er bewust voor gekozen om borstvoeding te geven. Al was dat niet echt een keuze, meer een vanzelfsprekendheid. Ik heb het ook altijd heerlijk gevonden om borstvoeding te geven: je kindje lekker gezellig bij je en stiekem vind ik het ook leuk dat ik de enige ben die haar kan geven wat ze nodig heeft. Maar nu heb ik al 5 dagen verschrikkelijk veel pijn bij het geven van de borstvoeding, tepelkloven veronderstel ik.  Op dag 5, nu dus, is er nog steeds niet echt verbetering. En sinds deze nacht staan de tranen mij nader dan het lachen. Niet alleen van de pijn, maar ook omdat ik weet dat er een gemakkelijke oplossing is. Namelijk stoppen met borstvoeding en flesjes geven. Ik weet dat dat geen ramp zou zijn, maar ik zou het liever nog niet moeten doen. Misschien gewoon iemand die me tips kan geven of me gerust kan stellen dat die kloofjes binnen x-aantal dagen zullen genezen zijn. Een wondermiddel bestaat er niet veronderstel ik. 

Advies van vroedvrouw Ilse

Eerst en vooral is het heel belangrijk te weten dat tepelkloofjes veroorzaakt worden door fout te drinken.

Enerzijds is het vreemd dat het nu pas voorkomt, op 6 weken, anderzijds kan het zeker zijn dat het drinkgedrag van de baby veranderd is. Overschakelen op kunstvoeding lijkt misschien een makkelijke oplossing, maar ik denk dat je niet weet dat er ook heel wat oplossingen bestaan om je snel van die pijn af te helpen en toch de borstvoeding niet te stoppen. Het is heel belangrijk de hulp van een vroedvrouw in te roepen om de zuigtechniek te observeren en te corrigeren. De cirkel van pijn kan ook even doorbroken worden door tijdelijk te kolven. Pijn bij aanleggen is zeer slecht voor de mentale toestand van de mama, zeker in combinatie met vermoeidheid is het een killer!

Op www.vroedvrouwen.be kun je je postcode ingeven en zo de dichtstbijzijnde vroedvrouw contacteren. Er hoeft hier helemaal geen sprake te zijn van stoppen als je je nu laat begeleiden. Het is voor mij erg duidelijk dat je heel graag borstvoeding wil verder geven. Het gaat hier volgens mij op dit moment nog niet over stoppen met borstvoeding of niet, over slagen of mislukken, maar over een probleem dat zo snel mogelijk en goed moet aangepakt worden, zodat je verder kan zonder pijn.

Bij pijn tijdens het voeden is het belangrijk niet af te wachten maar wel snel hulp te zoeken.

Advies van coach Lieve

Lieve mama van drie,

Eerst en vooral proficiat met de geboorte van jullie derde spruit! Een dochter die jullie nog vaak zal verrassen. Want blijkbaar loopt bij haar alles anders: ze kondigt zich sneller aan, ze wil dan graag nog even bij mama blijven en die cyste vraagt zeker ook extra aandacht en kopzorgen. Een bijzondere meid! 

Los van de meer technische adviezen over de borstvoeding die vroedvrouw Ilse zal geven, lijkt het mij dat hier ook nog iets anders speelt waardoor de borstvoeding anders loopt dan verwacht. Als we even kijken naar wat je allemaal op je bord kreeg het afgelopen jaar dan is dat niet weinig: de onverwachte zwangerschap, de verbouwingen, de ingeleide bevalling die je echt niet wilde, de zorgen omwille van de cyste... Dat is veel bij elkaar. Hoe veerkrachtig we ook zijn, er zit een limiet aan onze weerbaarheid. Hoe meer we te verwerken krijgen, hoe meer ons systeem onder druk komt te staan. We gaan ons fysiek minder krachtig voelen, we worden sneller moe, voelen ons meer onzeker, alles gaat niet zo vlot zoals we het willen. Misschien is het bij jou nu ook allemaal wat teveel waardoor je die tepelkloven er moeilijk kan bijnemen?

Afgezien van de borstvriendelijke adviezen van Ilse geloof ik ook sterk dat lichaam en geest samen gaan.  Er is veel van deze zwangerschap dat je overkomen is. Dat kan je het gevoel geven van verlies aan controle en daar wordt een mens onzeker van. Je hebt ook veel moeten loslaten van je overtuigingen als mama. Geloof mij dat dat voor veel moeders moeilijk is en zorgt voor verdriet. Deze mentale kwetsbaarheid werkt zeker kloven in de hand. Ik ben ervan overtuigd dat je er heel veel deugd zou aan hebben om je warm in de watten te laten leggen, te kroelen met Lena en de boel de boel te laten.

Ga ook eens terug naar het afgelopen jaar en bekijk hoe je dat jaar zou omschrijven aan iemand die je niet zo goed kent. Welke accenten zou jij leggen? Wat heb je nodig om die balast achter je te laten en te werken aan je veerkracht? Ik denk daarbij heel erg aan je partner: schakel hem in om meer rust te krijgen, zowel fysiek als mentaal. Ook vrienden en familie kunnen helpen bij de opvang van de oudste kinderen maar ook bij het koken, wassen en winkelen. Ik ben er zeker van dat als je dat allemaal wat kan aanvaarden en je daarin meer rust vindt, je borstvoeding zal lopen als een trein. 

En weet je: je doet dat fantastisch! Kijk eens wat je allemaal over hebt voor Lena! Je hebt je zelfs tegen al jouw waarden en overtuigingen in laten inleiden, voor háár gezondheid. It is the greater act of love. 

Ik wens je nog een hele mooie ontspannende kraamtijd.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes