Vraag & antwoord: Is een loopstoeltje volledig not done?
Vraag: Zijn loopstoeltjes echt zo erg als iedereen zegt? Zijn ze niet nuttig om de baby te helpen om te leren lopen?
Iedereen leert lopen
Kinderen die de normale ontwikkeling volgen, leren hoe dan ook lopen en dat volgens hun eigen tempo! De leeftijd waarop kinderen zelfstandig lopen ligt tussen 8 en 15 maand. Maar het is perfect normaal als je kind pas op 18 maand loopt.
Een baby verandert op amper een jaartje tijd van een liggende, “platte” baby naar een stappend klein mensje. Van 'passief' liggen naar rollen, zelf gaan zitten, rechttrekken, gaan staan en actief stappen gaat zo snel!
Vanaf het moment dat je kindje zich rechttrekt en gaat staan, langs de rand van de tafel of zetel gaat “cruisen” tot wanneer het echt alleen stapt verstrijken meestal nog een viertal maanden. Geef het vooral de tijd om zelf zijn of haar grenzen en mogelijkheden af te tasten.
Niet nodig
Om te leren lopen heeft een kind zeker geen loopstoeltje nodig, het leert er ook niet sneller of beter door lopen. Integendeel: het kind leert er eerder op de verkeerde manier mee lopen en gaat meer op zijn/haar tenen lopen. Zittend lopen is bovendien geen natuurlijke vorm van voortbewegen. De beentjes dragen niet het lichaamsgewicht, maar je kind “hangt” in een stoeltje. De heupen en het bekken staan niet in een positie die bij stappen past. En ook de natuurlijke kromming van het rugje wordt hierbij niet gerespecteerd.
Maar dat is niet de enige reden dat ze worden afgeraden. Je baby wordt minder gestimuleerdworden om zelf te lopen én oefent minder fases die tot stappen leiden zoals rollen, opdrukken en kruipen. Kruipen is nochtans een belangrijke fase in de ontwikkeling om beide hersenhelften goed te leren samenwerken en beide lichaamshelften goed te leren aansturen. Je kindje mag best wat langer kruipen en het hoeft geen “race” te worden om zo snel mogelijk te leren stappen. Hier heb je dus geen argument voor de aankoop van een loopstoeltje :-)
Anderzijds kan een baby zich met een loopstoeltje verplaatsen en verschillende zaken in zijn omgeving treffen die hij/zij nog niet kent en ook niet kan inschatten. De baby komt met andere woorden zaken tegen waar hij/zij niet geleidelijk aan op voorbereid is en ook de gevaren er nog niet van kent (denk maar aan een trap(je), voorwerpen waar hij/zij plots wel aan kan).
En tot slot: er zouden vaker ongevallen gebeuren met loopstoeltjes. Verschillende onderzoeken en organisaties raden loopstoeltjes dan ook voornamelijk af. Wil je de ontdekkingsdrang van je kind niet afremmen, overweeg dan een loopwagen of een poppenwagen dat hij voor zich uit kan duwen.
Niet helemaal not done
Is het daarom volledig verkeerd of 'totally not-done' om een loopstoeltje in huis te hebben? Neen, op zich niet echt als het met mate en als afwisseling gebruikt wordt, en je kind daarnaast voldoende gestimuleerd wordt om de omgeving op zichzelf te leren kennen.
Ook dien je als ouder zeker je dreumes een beetje te bewaken of in de gaten te houden wanneer hij/zij in een loopstoeltje zit; laat je kind dus niet zomaar overal zijn gang gaan. Zo verminder je de kans op ongevallen of gevaarlijke toestanden.
Tips voor de aankoop van een loopstoeltje
- Europees normnummer EN1273 moet vermeld staan
- Ook de waarschuwing: “je kind kan in een loopstoeltje gemakkelijk en sneller gevaarlijke plaatsen bereiken, laat uw kind nooit zonder toezicht” moet vermeld staan.
- Hou er rekening mee dat je kind niet met het stoeltje in de buurt van trappen, de oven, gevaarlijke zaken op tafel,… kan komen. Het zou je ergste nachtmerrie kunnen worden!
- Koop een voldoende stabiel stoeltje, vijf wielen zijn hierbij beter dan drie.
- Koop een stoeltje dat een vergrendeling heeft dat dichtklappen voorkomt
- Let erop dat de wielen kunnen geblokkeerd worden
- Kies voor duurzame en kindvriendelijke materialen
Tips voor het gebruik van het loopstoeltje
- Gebruik een loopstoeltje niet voor kinderen die nog niet zelfstandig kunnen gaan zitten
- Gebruik het ook niet voor kinderen die nog geen interesse vertonen in het proberen stappen
- Stel het stoeltje zo in dat je kindje met de voetjes plat op de grond kan staan, maar niet zo laag dat de voeten onder de wieltjes kunnen terecht komen
- Als je kind zelfstandig kan stappen of zich langs tafels en zetels kan verplaatsen gebruik je beter geen loopstoeltje meer.
- Zet je kindje niet langer dan 20 minuten per dag in het loopstoeltje. Zo krijgt het voor de rest van de dag nog voldoende mogelijkheden om zelf te ontwikkelen zoals het moet.