8022fi.jpg

Dossier: slaap kindje, slaap

18/03/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Wat is er niet leuk aan de maand maart? De bloemetjes beginnen te bloeien. De zon schijnt weer wat vaker. De lente is in het land! En nog beter? In maart is er de Dag van de Slaap. Knus onder de lakens kruipen en heerlijk knorren, aaaah … (herinner je je dat nog ;-)?). Al lijkt je kindje daar af en toe een ander idee over te hebben.

Waarom slaap zo belangrijk is

Slaap is levensbelangrijk om verschillende redenen. Tijdens de slaap draaien je hersenen op volle toeren. En die activiteit is onmisbaar voor de hersenontwikkeling. Zeker voor een baby of een peuter is dit belangrijk.

Wanneer je baby of peuter wakker is, valt er heel wat te beleven. Er komt een heleboel informatie binnen en die moet ook verwerkt en opgeslagen worden in die hersentjes.

Daarnaast is goed slapen ook helend voor lichaam en geest. En dus broodnodig voor normale groei, een goede gezondheid en emotioneel welbevinden. Een goede nachtrust zorgt er met andere woorden voor dat je goed in je vel zit!

Verstoorde slaap wordt ook geassocieerd met allerlei medische kwalen, zoals zwaarlijvigheid, hart- en vaatlijden, bepaalde kankers, de ziekte van Alzheimer, om er maar enkele te noemen. Er zijn dus heel wat redenen om de slaap van je kleintje – en die van jezelf als het kan, ahum … – te koesteren.

Ontwikkeling van de slaap: wennen aan een nieuw normaal

Een slaappatroon bestaat uit verschillende fases:

 1. Eerst wat indommelen.
 2. Dan in de lichte slaap geraken.
 3. Verder in een diepe slaap vallen.
 4. Uiteindelijk in de REM- of droomslaap komen.

Vanaf 26 tot 28 weken in je buik ontwikkelt je baby al een slaappatroon. Slaap wordt dan onmisbaar voor de groei en de ontwikkeling van zijn hersenen. Terwijl je ongeboren baby’tje slaapt, kunnen de verschillende zintuigen (tast, gehoor, zicht, geur en smaak) zich verder ontwikkelen en verfijnen. De basis voor de latere sociale en emotionele vaardigheden wordt gelegd. Genoeg slaap is ook broodnodig voor de opbouw van het langtermijngeheugen en de latere verstandelijke ontwikkeling.

Maar zoals je al wel hebt gemerkt: het slaappatroon van je kindje kan er heel anders uitzien dan dat van jou. Een baby komt niet standaard met regulier slaappatroon (spijtig, maar helaas). Het wordt voor jullie beiden wennen aan een nieuw normaal, al zijn daar gelukkig wel enkele tips voor.

 

Waarom is dat slaappatroon zo verschillend?

 • In het begin kent een baby nog geen dag-nacht- of slaap-waakritme.
 • Daarnaast zijn het ook nog eens lichte slapers die ’s nachts nood hebben aan voeding.
 • Bekijk het positief, lichte ondiepe slaap is tegelijk een ingebouwde veiligheid om wiegendood te voorkomen.
 • Verder stimuleert en ondersteunt een lichte slaap de hersengroei. Troost je dus wanneer je de eerste weken met een nachtbraker te maken hebt: het is een genie in wording!
mama staat aan bedje van baby

Wat te doen bij slaapproblemen?

Houdt je baby of peuter je elke nacht uit je slaap? Bon, 1 kleine troost: je bent niet alleen! Slaapproblemen komen heel vaak voor.

De oorzaken kunnen zeer uiteenlopend zijn:

 • het temperament van je kindje
 • het ontwikkelingspeil
 • jullie onderlinge band
 • omgevingsfactoren

Het kan allemaal de slaapduur en de kwaliteit van de slaap van je hummeltje (en dus ook die van jou :-s) beïnvloeden. Slaapproblemen pak je het best zo snel mogelijk aan. Probeer de oorzaak te weten te komen en speel hierop in.

Er bestaan een heleboel tips, tricksen handige weetjes.

 1. Slaapt je baby niet goed door? Wel, dat is normaal, want een baby’tje is niet gemaakt om meteen door te slapen.
 2. Een moeilijke (in)slaper?Lees hoe je je kind vlotter kan laten slapen. Er bestaan ook meerdere boeken vol handige informatie om je uit de nood te helpen.
 3. Hoeveel moet een baby nu slapen? En hoe weet je dat je kindje moe is? Enkele richtlijnen!
 4. Wil je peuter of kleuter niet in zijn eigen bedje slapen? Een nieuw, groot bed kan wat beangstigend zijn, maar er zijn wel tips om de overgang naar een groot bed makkelijker te maken.
 5. Help, nachtmerries! Kinderen hebben regelmatig nare dromen. Dit kan je doen als je kind er last van heeft.
 6. S.O.S. zomer/winteruur.Zo pak je de uurverandering aan bij jonge slapertjes.

 

Alle slaapinfo gebundeld

Andere slaapissues te tackelen? We hebben

Meisje slaapt in bed

Pas op voor medische kwaaltjes

Wees altijd alert. Heb je de indruk dat je baby of peuter niet doorslaapt? Of dat hij uit zijn slaap gewekt wordt omdat hij pijn heeft? Bespreek het zo snel mogelijk even met je huis- of kinderarts.

Laat je niet afwimpelen als ‘overbezorgd’, of met de boodschap ‘laat maar huilen’. Als ouder ken je jouw kindje het best en jij schat als geen ander in dat er iets niet pluis is.

Wanneer moet je denken aan een onderliggend medisch probleem of ongemak? Bij een of meerdere van volgende signalen, ga je het dus het best langs bij de dokter.  

 • Je baby heeft sinds hij geboren is nooit goed geslapen.
 • Je baby huilt zelfs als zijn honger is gestild, lekker warm is ingeduffeld of zeer moe is.
 • Je baby geeft aanhoudend melk terug.
 • Je baby verslikt zich veel of maakt verstikkende geluiden.
 • Je baby wordt plots wakker van ogenschijnlijk krampachtige buikpijn, balt de vuisten, trekt de benen op, wriemelt fel.
 • Je baby was een goede slaper en is plots uitgesproken onrustig.
 • De gebruikelijke slaaprituelen helpen niet.

Meer lezen?

ehbk slaap

Boek van de maand: EHBK* Slaap

Prof. dr. Vanhole legt uit waarom slaap bij kindjes van 0 tot 3 jaar zo belangrijk is. Ze vertelt je alles over slaap bij je baby, peuter en kleuter: de ontwikkeling van het slaappatroon, wat je kindje uit zijn slaap kan houden, (leeftijdsgebonden) slaapproblemen en nog veel meer ... Verder vind je uitgebreide informatie over hoe je je baby veilig laat slapen, specifieke slaaptips voor peuters en kleuters en survivaltips voor ouders om het hoofd koel te houden tijdens slapeloze nachten.

 

 

 

Mijn grote mijlpalenboek

Mijn grote mijlpalenboek

Alle (slaap-)mijlpalen van je baby's eerste jaar. De eerste nacht doorslapen, de eerste slapen zonder speentje, de eerste keer naar opvang of de eerste verjaardag: het komt allemaal aan bod!

Je krijgt ook telkens een handige slaaptip of interessant weetje van slaapcoach Nathalie Schittekatte. En er is ruimte voor je eigen herinneringen. Handig: dankzij de openklikbare ringetjes pas je de volgorde ook aan het ritme van jouw baby aan, én kan je prachtige foto's maken.

 

boek slaap, baby, slaap

Slaap, baby, slaap

‘Slaap is alles’ vat heel goed de filosofie van Nathalie Schittekatte samen. Ze begeleidde al vele honderden baby’s – en hun ouders – om goed te slapen en is ervan overtuigd dat een goede voorbereiding heel wat problemen kan voorkomen.

In ‘Slaap, baby, slaap’ keert ze daarom terug naar de basis en toont ze je hoe je je baby van bij het begin gezonde slaapgewoontes kunt meegeven.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes