5045fi.jpg

Vraag antwoord: Ik moet binnenkort terug aan de slag, hebben jullie tips om mijn zoontje (langer) te laten doorslapen?

30/11/2017

Een gastmama moet binnenkort weer aan het werk na haar bevallingsverlof. Haar zoontje is elf weken, maar slaapt nog niet door. Ze vraagt zich af of er tips zijn om hem ‘s nachts wat langer te laten doorslapen. Onze expert Carolien De Bondt geeft raad.

De vraag van een gastmama

Ik heb een vraag over doorslapen... Binnen 2 weken moet ik weer aan het werk. Ik had een paar weken geleden de hoop dat ons zoontje zou doorslapen tegen die tijd, maar daar heeft hij dus anders over beslist :)

Toen ons zoontje 8 weken oud was hebben we beslist hem op een apart kamertje te leggen. We zijn toen ook begonnen om over te schakelen op flesjesvoeding. Dat hebben we gedaan door in 2 weken langzaamaan de voedingen te vervangen door flesjes en dat ging echt wel vlot.
In die periode sliep hij in op de schoot van papa na zijn voeding van 19u.  We wekten hem dan rond 22u30 voor een laatste flesje en legden hem daarna slapend in zijn bedje. Dan sliep hij ongeveer tot half 5, dus goed op weg om door te slapen.

Omdat we toch vonden dat hij zelf moest leren inslapen, zijn we begonnen met hem wakker in zijn bedje te leggen, na zijn flesje van 19u en een uurtje spelen. Zelfstandig inslapen leek eigenlijk ook vlot te gaan. Nu is het grote probleem dat hij niet goed wakker wordt als we hem wekken voor zijn flesje van 22u30 en hij dus niet voldoende drinkt. Daardoor wordt hij nu dus weer sneller wakker (meestal om 3u, soms om 4u). Dit gaat gepaard met wijd open ogen en gekrijs, en binnen de 5 minuten is het flesje leeg... Grote honger dus…

Moeten we gewoon even doorbijten tot hij weer langer slaapt (hij is ondertussen 11 weken oud)? Of is er een manier waarop we ons zoontje goed aan het drinken krijgen om 22u30, zodat hij weer wat langer doorslaapt in de ochtend?

Antwoord van onze expert Carolien De Bondt

Het is absoluut normaal dat een baby van 11 weken nog niet doorslaapt.

Doorslapen heeft te maken met de rijping van de hersenen, niet met de voeding. Bij sommige baby’s verloopt dit al makkelijker/sneller dan bij anderen.

Het is altijd een beetje zoeken naar het juiste ritme. Hierin is het belangrijk om het ritme van je kind te respecteren. Geef hem ’s avonds een flesje wanneer hij erom vraagt, leg hem in zijn bedje en geef hem ’s nachts zijn voeding.  Een baby kan je nu eenmaal niet forceren.

Het is inderdaad niet makkelijk om ‘s nachts nog te moeten opstaan met het vooruitzicht dat je moet gaan werken, maar weet dat je hier zeker niet alleen in bent! De meeste ouders die terug starten met werken, moeten ’s nachts opstaan. Ook deze periode gaat voorbij. Je gelooft het misschien nog niet maar het is wel zo :-).

Wissel elkaar af met de nachtfles en probeer je agenda buiten de werkuren niet te vol te plannen zodat je wat extra tijd hebt om te rusten.

Wordt het echt te zwaar, overweeg dan om deeltijds te gaan werken. Ouderschapsverlof, loopbaanonderbreking of tijdskrediet,…: bekijk je mogelijkheden met je werkgever.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes