7102fi.jpg

Hoeveel moeten baby’s eigenlijk slapen en welke signalen wijzen erop dat ze moe zijn?

30/11/2020

Babyslaapcoach Nathalie Schittekatte geeft ons meer toelichting over totaal uren slaap, wakkertijden en de vermoeidheidsignalen bij baby’s. Zonder twijfel interessant leesvoer voor mommy’s to be en kersverse mama’s!

Baby’s en zeker newborns zouden heel veel moeten slapen. Gemiddeld hebben ze zestien à achttien uur slaap nodig per 24 uur.

Pas vanaf de leeftijd van zes à acht weken maakt een baby zijn eigen melatonine aan. Wanneer hij geboren wordt, heeft hij nog veel melatonine in zijn lijfje, afkomstig van zijn mama. Daarom zal een pasgeboren baby doorgaans heel slaperig zijn. Ongeveer twee weken na de geboorte verdwijnt die melatonine echter uit zijn lijfje en zit je dus met een gat van een viertal weken waarin je baby nog geen eigen slaaphormoon aanmaakt. Op dat moment kan een baby erg alert beginnen te worden en al veel moeilijker de slaap kunnen vatten.

Doordat newborns die eerste dagen en weken zo slaperig zijn, laten ouders goede intenties zoals vanaf het begin inbakeren vaak snel achterwege. Wanneer de baby na enkele weken wakkerder wordt, is het echter veel moeilijker om hier toch nog mee te starten. Probeer dus vanaf het begin met goede gewoontes te starten, ongeacht of je newborn al goed of slecht lijkt te slapen. Je werkt op die manier namelijk meteen aan die basis waar je daarna elke keer weer op zult kunnen terugvallen wanneer er toch een dipje zou komen.

Uren slaap per leeftijd

Zowel in de literatuur als in de praktijk vinden we heel wat gemiddeldes terug wat betreft het totale aantal slaapuren per leeftijd. Gemiddeldes zijn echter ook maar dat en kunnen niet met élke specifieke situatie rekening houden. Gelukkig blijkt dit meestal ook niet nodig. Pasgeboren baby’s slapen bijna een hele dag, Vanaf de leeftijd van drie weken worden ze steeds alerter en kunnen ze al langer wakker blijven tussen dutjes. In de eerste maanden veranderen de wakkertijden en het aantal slaapuren per dag redelijk snel, vanaf de leeftijd van één jaar stabiliseert zich dat voor een groot deel en neemt de wakkertijd niet meer zo snel toe als tijdens de eerste twaalf maanden.

Leeftijd  -  totaal uren slaap per 24 uur:

 • <3 weken: 16-18 uur
 • 3-6 weken:  16-17 uur
 • 6-12 weken:  15-16 uur
 • 12-16 weken:  14-15 uur
 • 16-24 weken: 14-15 uur

Wakkertijden

Het is belangrijk om de wakkertijden van je kleintje op te volgen om oververmoeidheid tegen te gaan, aangezien dit ervoor kan zorgen dat je baby veel moeilijker de slaap zal kunnen vatten. Je maakt je baby dus best al ruim op voorhand klaar voor zijn dutje als blijkt dat hij er even over doet om in slaap te vallen.

Hoe jonger de baby, hoe sneller hij meestal wel in slaap valt. Bij het ouder worden is het normaal dat baby’s nog even ‘alles van de dag op een rijtje willen zetten’ voordat ze zich kunnen overgeven aan slaap.

In het algemeen zou een baby die al zelfstandig in slaap kan vallen, ongeveer binnen de tien minuten in slaap moeten vallen. Doet hij er veel langer over, dan kan het zijn dat hij té moe is gaan slapen of nog niet moe genoeg is.

Wakkertijden variëren veel in het eerste levensjaar, dus het kan al snel eens voorvallen dat je ‘ernaast’ zit met de wakkertijd en je deze moet aanpassen op basis van de leeftijd van je kind.

Leeftijd - Wakkertijd

 • <3 weken: 45 min.
 • 3-6 weken: 60 min.
 • 6-12 weken: 60-105 min.
 • 12-16 weken: 90-120 min.
 • 16-24 weken :105-150 min.

Vermoeidheidssignalen

Vermoeidheidssignalen

Naast de wakkertijden, heb je ook de vermoeidheidssignalen. Vermoeidheidssignalen zijn echter niet altijd betrouwbaar. Er zijn baby’s die continu vermoeidheidssignalen vertonen, waardoor het moeilijk wordt om te bepalen wanneer ze nu juist terug een dutje moeten doen. Daarnaast kunnen vermoeidheidssignalen regelmatig ook verward worden met hongersignalen.

In mijn praktijk werk ik eigenlijk altijd met gemiddelde wakkertijden per leeftijd in plaats van vermoeidheidssignalen en dit al vanaf erg jonge leeftijd. De eerste zes weken is er sowieso weinig routine en volg je best zo veel mogelijk je baby, maar zodra het interne klokje rond acht weken op gang komt, kan de baby bijvoorbeeld elke keer om het uur à anderhalf uur weer naar bed worden gebracht.

Typische vermoeidheidssignalen zijn:

 • Huilen
 • In de ogen wrijven
 • Geeuwen
 • Wegkijken
 • Vuistjes maken
 • De hik hebben
 • Veel niezen
 • Niet in slaap kunnen vallen
Slaap baby slaap

Meer lezen over slapen bij baby’s?

Nathalie Schittekatte schreef het boek ‘Slaap, baby, slaap’, dé slaapgids voor baby’s van 0 tot 6 maanden.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes