5866fi.jpg

Vraag / antwoord: Ik wil mijn dochtertje niet dwingen op de schoot van opa te zitten, maar hij verwacht dat wel …

25/01/2022

Een mama heeft een vraagje. Haar schoonvader wil dat haar dochtertje op zijn schoot zit als ze op bezoek komt. Maar haar dochtertje vindt dat niet leuk, waardoor het nogal ongemakkelijk wordt. Hoe gaat ze daar best mee om?

Vraag mama

Ik ben helemaal mee in het "we dwingen ons kind niet om een kus of knuffel te geven als het dat niet zelf wil".  

Mijn schoonvader zien we ongeveer 1 keer per maand. Hij is niet het type dat meteen op de mat kruipt om mee te spelen met mijn dochtertje van drie. (hij zit nog in de "heeelaba" en "kiekeboe" fase wat zijn communicatie met haar betreft)

Als hij haar dan ziet, wil hij dat ze op zijn schoot komt zitten, dat hij een foto kan maken van hen samen, dat ze hem een handje geeft of mee naar de keuken of zo gaat. Uiteraard wil onze dochter dat dan niet. Het lijkt wel alsof ze hem niet in haar "private zone" wil. Iets vertellen of eens zingen of zo doet ze wel als ze wat gewend is, maar echt iets met opa, nope. Voorlopig probeer ik dan over iets anders te beginnen of mee te gaan, maar dat voelt telkens zo onwennig. 

Hoe gaan we daar best mee om? Want het is wel haar opa, mijn schoonvader en mijn man zijn vader... 

Antwoord expert Klaar Hammenecker

Vervelend als grootouders of andere volwassenen het moeilijk kunnen aanvoelen wanneer kleine kindjes zich op hun ongemak voelen of onwennig zijn. Wat zegt je man daarvan? Misschien kan hij makkelijker aan zijn vader duidelijk maken dat jullie dochtertje op de eerste plaats tijd nodig heeft en nadien meer ontspannen en uit zichzelf van het contact zal kunnen genieten. Als schoondochter is dit sowieso niet evident.

Misschien kan je naast afleiden ook wel initiatieven nemen waarvan je weet dat zowel je dochter het wel leuk vindt als dat ze het contact met haar opa stimuleren. Misschien kan ze haar lievelingsboekje meenemen en met hem lezen? Of voor hem daar een tekening maken? Zo ontdekt hij wat ze allemaal al kan en wat haar interesses zijn én zit zij meer in haar comfortzone tijdens het bezoek.

Succes ermee!

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes