3363fi.jpg

Vraag en antwoord: Ik wil snel naar huis na de bevalling, hoe doe ik dat?

25/01/2016
Mamabaas
Door Mamabaas

Ik zou het bij mijn volgende kindje allemaal graag anders doen en zou graag zo snel mogelijk naar huis gaan na de bevalling. Ik zou dus heel graag willen weten hoe dit allemaal in zijn werk gaat. Waar heb je recht op voor vroedvrouw aan huis, wat heb je nodig?

Ik zou het bij mijn volgende kindje allemaal graag anders doen en zou graag zo snel mogelijk naar huis gaan na de bevalling. Ik zou dus heel graag willen weten hoe dit allemaal in zijn werk gaat. 

Naar huis met je baby

Als alles oké is met jou en je baby, kun je van de geboorte of de dag nadien al naar huis met je baby.

Eenmaal thuis

  • Vanaf het moment dat je thuis bent, kan er een vroedvrouw in de thuiszorg aan huis komen om jou en je baby medisch op te volgen.
  • Tot en met dag 5 komt de vroedvrouw elke dag aan huis, na dag 5 wordt het in elk gezin besproken hoeveel zorg er nog nodig is.
  • Na dag 5 worden er nog 10 huisbezoeken terugbetaald. Nadien kan de zorg indien nodig nog verlengd worden op voorschrift van een arts.

Hoeveel kost het?

Je betaalt een bedrag op basis van je gezinsinkomen. In principe heb je enerzijds geconventioneerde vroedvrouwen die bepaalde afspraken moeten nakomen. De bedragen die zij/hij voor haar/zijn service mag vragen, zijn gelimiteerd. De bezoekjes van de geconventioneerde vroedvrouwen (het overgrote deel) zijn volledig terugbetaald door je mutualiteit.

Wat je wel zelf betaalt, zijn de vervoerskosten, en de meeste vroedvrouwen vragen ook nog een forfait voor materiaal. Maar ook hiervoor zijn er hospitalisatieverzekeringen die de laatste kosten terugbetalen waardoor de zorg eigenlijk dus volledig terugbetaald is. 

Een kleine minderheid van de vroedvrouwen is niet-geconventioneerd, dat wil zeggen dat zij/hij zich niet aan bepaalde prijsafspraken moet houden. In dat geval word je voor 75 procent terugbetaald. Je vraagt het best eens van tevoren of de vrouwvrouw in kwestie al dan niet geconventioneerd is, want hij/zij is verplicht dit kenbaar te maken.

Wat doet de vroedvrouw?

  • De vroedvrouw controleert jou en je baby, antwoordt op vraagjes en begeleidt waar nodig.
  • Vaak houdt dit ook de begeleiding van de borstvoeding in. 

Tip: Het is fijn om tijdens de zwangerschap al eens kennis te maken met een vroedvrouw aan huis, zo leer je mekaar al wat kennen, kan je op voorhand al wat info krijgen en weet je wie er na de bevalling bij jou aan huis zal komen. Je kan ook je zwangerschap door een vroedvrouw laten opvolgen in afwisseling met je gynaecoloog. Een vroedvrouw in jouw buurt vind je via www.vbov.be.

En kraamzorg?

Na de geboorte kan je je thuis ook laten ondersteunen door kraamzorg. Meer info vind je onder meer via deze link.

Kraamverzorgsters komen vanaf het moment dat je thuis bent een paar uurtjes per dag (hoe vaak kan je zelf bepalen) helpen om je huishouden draaiende te houden en om je te helpen met de verzorging van de baby.

Ze maken heerlijke kraamkost en zorgen ervoor dat je je tijd volledig aan je baby kan spenderen! Kraamzorg moet je aanvragen bij de desbetreffende diensten (bij onder meer je ziekenfonds) op 6 maanden zwangerschap.