3242fi.jpg

Vraag/antwoord: Helpt perineumzalf tegen scheurtjes bij de bevalling?

7/12/2015

‘Door het gebruik van deze crème zou de bevalling iets aangenamer moeten verlopen. Ik stel me de vraag waar je dit product kan aankopen, maar vooral: werkt het ook effectief, en hoe moet je het precies gebruiken? Als zwangere vrouw wil je graag alles doen om de zwangerschap en bevalling zo aangenaam mogelijk te maken, maar tegelijkertijd besef ik dat ...

‘Door het gebruik van deze crème zou de bevalling iets aangenamer moeten verlopen. Ik stel me de vraag waar je dit product kan aankopen, maar vooral: werkt het ook effectief, en hoe moet je het precies gebruiken? Als zwangere vrouw wil je graag alles doen om de zwangerschap en bevalling zo aangenaam mogelijk te maken, maar tegelijkertijd besef ik dat we een heel beïnvloedbaar publiek zijn!’, zegt J.

Massage, niet zozeer de creme, helpt een beetje

We dromen allemaal van een bevalling waarbij niet alleen onze baby zacht en lief ter wereld komt, maar waarbij we ook gespaard blijven van een knip of van scheuren ter hoogte van de dam of het perineum. Er bestaan tamelijk wat studies die nagaan of niet zozeer crèmes of oliën, maar massage van de dam voor de geboorte (waarbij die producten al eens gebruikt worden) het risico op trauma’s van het perineum kan verminderen.

Globaal zijn de effecten niet groot. Het perineum al dan niet masseren heeft na de geboorte geen invloed op de urinaire of fecale continentie, noch op de seksuele functie.

Bij een eerste zwangerschap vermindert een correcte perineale massage wel een beetje je kans op een knip of op een scheur die gehecht moet worden. Voor een goede techniek heb je vermoedelijk even de hulp van een hierin gespecialiseerde kinesitherapeut(e) nodig.

In principe start je één maand voor de vermoedelijke bevallingsdatum. Gedurende 2 tot 3 minuten per dag rek je progressief tussen duim (in het onderste deel van de vagina) en de wijsvinger (op het perineum, dus tussen vagina en aars) de opening van de vulva uit tussen 3 en 9 uur (waarbij de clitoris 12 uur is).

Je begint er het best niet aan in geval van een vaginale infectie, hemorroïden en zweertjes in de vulva.

Spectaculair zijn de effecten echter niet, en zonder massage hebben de zalven, crèmes en oliën enkel een cosmetisch effect.