4508fi.jpg

Vraag/antwoord: Hoe kunnen we onze zoontjes samen op één kamer laten slapen?

20/06/2019

Samen slapen zou een speciale band scheppen tussen broers en/of zusjes. Het lijkt ons ook een super idee: onze twee jongens samen op één kamer! Maar hoe pakken we dit nu aan?

Intussen is zoon 1 twintig maanden en zoon 2 vier maanden oud... Niet altijd gemakkelijk, maar één glimlach of knuffel en je vergeet alle chaos en drukte :-). Ik las ergens dat samen slapen een speciale band schept tussen broertjes of zusjes. En dat leek ons wel een super idee: de twee jongens op één kamer! Zo gezegd zo gedaan: de grootste slaapkamer in het huis werd omgebouwd tot een echte jongenskamer (de papa heeft er een juweeltje van gemaakt!). Zoon 1 heeft zijn intrek al genomen, met succes. Zoon 2 slaapt nog niet door en blijft dus voorlopig nog even op onze kamer. Zodra hij doorslaapt, willen we de broertjes graag samen laten slapen. Maar hoe pakken we dit nu aan? En wat met middagdutjes?

Antwoord van slaapexperte Inge Glazemakers

Beste mama,

Samen slapen in dezelfde slaapkamer heeft voor- en nadelen. Zoals je zelf al schrijft, kan het de band tussen kinderen versterken (ze leren meer delen en dingen als gemeenschappelijk zien). Maar het kan ook een aantal moeilijkheden geven.

Samen slapen heeft voor- en nadelen

Zo wijst onderzoek uit dat je slaap meer verstoort is wanneer je je slaapkamer deelt dan wanneer je alleen slaapt. Kinderen die een ander slaapritme hebben kunnen elkaar ook wakker houden op het moment dat de ander eigenlijk net extra behoefte heeft aan slaap (bv. een vlotte inslaper die wakker wordt gehouden door een nachtraaf of een uitslaper die steeds gewekt wordt door een vroege vogel op de slaapkamer).

De realiteit is dat een op drie kinderen zijn of haar slaapkamer deelt met een broer of zus. En bijna drie kwart van deze kinderen deelt zijn slaapkamer met een kind van hetzelfde geslacht. Hoe minder verschillen er tussen de kinderen zijn, hoe makkelijker het delen van de slaapkamer meestal verloopt. Jullie kinderen zijn allebei jongens en hebben bovendien geen groot leeftijdsverschil, dus dat vergroot de kansen op een vlotte slaapkamerdeling.

Geleidelijke overgang: eerst overdag, daarna ‘s nachts

Tot de leeftijd van 6 maanden wordt er aangeraden om een kindje op de slaapkamer van de ouders te laten slapen. Daarna ontwikkelen de meeste kinderen ook een dag-nacht ritme dat hen in staat stelt ’s nachts langer te slapen. Het is pas op dat moment dat het voor je jongste zoontje aangewezen zal zijn om van slaapkamer te veranderen. Je kan deze verandering best geleidelijk aan opbouwen voor beide jongens.

Je oudste zoontje zal zijn slaapkamer plots moeten delen en je jongste zal moeten kunnen wennen aan een nieuwe slaapomgeving. Kondig de overgang voor je oudste zoontje aan door hem te betrekken bij het installeren van de slaapplek voor zijn kleine broer. Je jongste zoontje kan beginnen wennen aan de nieuwe slaapomgeving door er bijvoorbeeld zijn dutjes overdag al te doen. Start hiermee op het moment dat hij (zoals je zelf al aangeeft) ook reeds ’s nachts voldoende kan doorslapen. Als de dutjes overdag goed verlopen, kan je de stap zetten naar het samen slapen ’s nachts.

Veel succes!

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes