5036fi.jpg

Vraag/Antwoord: Mijn dochter wil terug een nachtfles… Kunnen we dit afbouwen?

23/11/2017

Een gastmama weet niet goed wat te doen. Haar dochtertje van 15 maanden sliep prima door, maar vraagt sinds kort opnieuw een nachtfles. Is het een goed idee om haar die te geven, of stoppen ze daar beter mee?

Vraag gastmama

Sinds 2 maanden wordt onze dochter van 15 maanden 's nachts terug wakker voor een fles. Ze had na 2 maanden vakantie wat moeite met de overschakeling naar een nieuwe crèche. Ze at daar de eerste twee weken heel erg weinig waardoor ze 's nachts wat moest inhalen, dachten we. Daarvoor sliep ze prima door, nu wordt ze dus wakker en is ze ontroostbaar, we kunnen haar enkel kalmeren met een flesje.

Iedereen verklaart ons gek, maar hoewel ze nu overdag weer goed eet lijkt ze wel écht honger te hebben: ze drinkt een volle fles van 240cc gulzig leeg en valt dan zonder problemen terug in slaap.

Haar voedingsschema ziet er ongeveer zo uit:

6u-6u30: havermout
7u30: boterhammetje
11u30: patatjes
15u: fruit + boterham/koekje
17u-18u: boterham + fruit/yoghurtje of nog wat warme maaltijd
19u - 19u30: fles van 240cc
02u - 03u: fles van 240cc

We hebben al alles geprobeerd:

- melk indikken 's avonds -> dan drinkt ze minder, dus komt het op hetzelfde neer

- zonder avondfles slapen en haar fles verlaten naar 10u als wij gaan slapen -> ofwel heeft ze honger en valt ze niet in slaap zonder haar fles, ofwel heeft ze 's avonds te veel boterhammen gegeten waardoor ze om 10u haar fles ook nog niet volledig wil

- 's nachts minder geven -> dan brult ze omdat ze niet genoeg heeft

- laten huilen... -> het is een volhouder, en onze eigen slaap is ook belangrijk...

De gemakkelijkste oplossing is om haar gewoon die fles te geven want zo slapen we zelf na 10 minuten terug.  Waarschijnlijk niet de juiste manier want op deze leeftijd zou ze moeten kunnen doorslapen, dat weet ik wel. Maar je kind laten huilen van de honger is hartverscheurend (en je hebt er zelf slapeloze nachten van!). Mogen we verder doen en komt er een leeftijd dat dit vanzelf overgaat? Of is het echt beter om ermee te stoppen... en hoe?

Antwoord van onze expert Carolien De Bondt

Beste Annabel,

De overgang naar een nieuwe crèche is voor je peuter niet evident. Ze doet veel nieuwe indrukken op, moet zich hechten aan nieuwe verzorgers, er zijn veel nieuwe gezichten, andere gewoontes en spelmateriaal, een nieuwe routine,… Dat is best een grote verandering voor een kind van 15 maanden.

Je peuter heeft nog steeds haar veilige basis bij jullie, maar er is wel wat veiligheid en vertrouwdheid weggevallen. Het is logisch dat ze hierop reageert. Elke peuter reageert anders.   Jullie dochter haar manier om terug wat veiligheid en vertrouwen te krijgen, is om ’s nachts even bevestiging te vragen.

Kindjes worden wel eens wakker ’s nachts, maar kunnen (soms) ook vanzelf weer inslapen. Als ze in een onzekere periode zit, zal ze jullie nodig hebben. Een flesje voeding is voor haar ook een stuk veiligheid. Ze heeft van in het begin geleerd dat haar (vervelend) hongergevoel stopt als ze voeding krijgt. Nu ervaart ze ook een vervelend gevoel, dus vraag ze om haar fles.  

Ik ken haar lengte en -gewichtscurve niet, maar als ik bekijk hoeveel ze eet overdag, zou ze hiermee eigenlijk wel moeten genoeg hebben.
Je hebt al veel geprobeerd, maar misschien heb je nog iets aan deze tips:

-        Probeer de fles ook overdag stilaan af te bouwen. Laat je baby drinken aan een open bekertje. Misschien geraakt ze dan minder gehecht aan de fles.
-        Probeer een speentje met een tragere melkflow zodat ze sneller haar verzadigingspunt bereikt. Als ze dit aanvaardt tenminste…
-        Ze heeft jullie steun en liefde nodig. Laat haar overdag weten dat jullie er voor haar zijn. Verwen haar met extra aandacht en knuffels.
-        Als jullie twijfelen, zal je peuter ook onzeker worden. Het maakt niet uit wat je doet, als je er allebei maar in gelooft. (Maar heel eerlijk, soms werkt ook dit niet...)
-        Leg niet te veel druk op jullie! Je kan niet meer dan je best doen. Ook deze fase gaat voorbij…

Net als je denkt dat ze voor eeuwig een flesje ‘s nachts nodig gaat hebben, zal ze ermee stoppen :-) .