5040fi.jpg

Vraag/antwoord: mijn kinderen willen ‘s morgens niet onbijten

27/11/2017

Een gastmama zit met de handen in het haar. Haar dochter en haar zoon willen 's morgens niet ontbijten, en eten ook 's avonds nauwelijks. Wat kan ze doen?

Vraag gastmama

Ik heb een dochter van 6 en een zoon van 3,5 jaar. Ze moeten allebei opstaan om 6u40. Dan gaan ze eerst naar de opvang en daarna naar de klas. Geen van beide wil echter ontbijten, en ook ‘s avonds willen ze niet meer eten. Mijn dochter drinkt ‘s morgens een kop fristi, mijn zoon een fles groeimelk. Ik heb al vanalles geprobeerd: cracotte, boterham, rijstkoek, ontbijtkoek, sandwich, cornflakes. Daar eten ze dan 1 dag van en het is alweer voorbij. Ze eten dus eigenlijk pas om 10u iets in de speeltijd op school. ‘s Middags eten ze warm op school en daarna nog iets in de speeltijd. Als ze thuiskomen eten ze nog wel een potje yoghurt, maar that’s it. Ze willen geen avondeten (tenzij snoep, koek, enz). Hebben jullie tips?  

Antwoord van onze expert Barbara Frère

Beste,

Het is moeilijk om zonder extra informatie jouw vraag te beantwoorden. Daarom volgende vragen:
hoe verlopen de weekends ? Wordt er tijdens het weekend ontbeten, ‘s middags gegeten? Hoe verlopen de eetmomenten? Ontbijten jullie als ouder? Hoeveel tijd is er om te ontbijten? Nam de dochter vroeger een ontbijt? Waaruit bestond dit? Hoe is de overgang van groeimelk naar ontbijt verlopen? Wanneer komen de kinderen naar huis? Het antwoord op deze vragen kan jou waarschijnlijk leiden in de richting van een oplossing.

Vooreerst is het interessant eens te gaan kijken naar de momenten waarop het ontbijten wel goed loopt. Zijn er momenten waarop de kinderen kunnen “uitslapen” (bijvoorbeeld het weekend)? Hoe verloopt het ontbijt dan?

Verder is ontbijten vaak een vast ritueel waaraan de kinderen automatisch deelnemen. Zitten jullie aan tafel om te ontbijten? Hoe verloopt dit? Hoeveel tijd is er voorzien voor het ontbijt? Hoe verloopt jullie ontbijt? Eten jullie samen?

Verder kan je ook eens bevragen op school hoe het middagmaal verloopt. De kinderen eten een warme maaltijd op school. Zijn er daar moeilijkheden? Hoe wordt dit op school aangepakt?

Als laatste is het interessant eens te bekijken hoe de avonden verlopen. Hoe laat komen de kinderen naar huis? Hoe laat gaan de kinderen slapen? Is er tijd waarin alles iets rustiger kan verlopen? Zitten jullie dan samen aan tafel?

Kinderen leren veel uit wat hun ouders (voor)doen. Probeer dus zeker zelf rustig te genieten van de maaltijden zonder je al te veel druk te maken over het feit of de kinderen al dan niet eten. Blijf gezonde voeding aanbieden en toon aan de kinderen hoe jij geniet van de maaltijden.

Het is een uitdaging, maar het is iets wat heel snel kan veranderen. Ik wens je alvast veel succes in je zoektocht.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes