5823fi.jpg

Vraag/antwoord: Mijn man moet 4 maanden naar het buitenland voor zijn werk. Hoe pakken we dat het best aan bij onze zoontjes?

25/03/2019

De man van Maud is militair, en moet binnenkort een opdracht vervullen in het buitenland. Maar hoe pakt ze dat het beste aan bij haar twee zoontjes, en hoe bewust zullen zij dat beleven? Expert Klaar geeft enkele tips.

Vraag mama

Ik ben een mama van 2 zoontjes (20 maanden & 4 jaar). Mijn man is militair. Hij moet vaak voor enkele weken weg. Dit jaar staat er, voor het eerst sinds de kindjes er zijn, een buitenlandse opdracht van 4 maanden gepland. Hebben jullie tips hoe ik dit kan aanpakken, uitleggen of hoe mijn man en ik er samen met hen mee kunnen omgaan?

Daarnaast stel ik mij de vraag hoe bewust onze oudste zoon van 4 jaar dit beleeft en welke invloed dit op hen kan hebben? Wanneer papa bijvoorbeeld 3 weken weg is, merk ik aan kleine dingen dat hij er toch mee bezig is... Telkens wanneer ik hem ga halen van school, vraagt hij of papa ook thuis zal zijn of hoeveel keer het nog slapen is.

Ik probeer (bijna) iedere keer een aftelkalender te maken, maar is 3 weken niet te lang, laat staan 4 maanden, om af te tellen? Ik ben het ‘smoeltjesschrift voor het thuisfront’ al tegengekomen, maar dit is nog niet ideaal voor kleuters. Alvast bedankt!

Antwoord expert

Een periode van 4 maanden valt inderdaad buiten het tijdsbesef voor een kleuter van 4. Op die leeftijd leren ze dat een week 7 dagen heeft en dat een dag uit verschillende deeltjes bestaat. Het is al een hele klus voor die kleine vingertjes om dat allemaal geteld te krijgen.

Het heeft dus weinig zin om echt af te tellen. Je kan wel belangrijke momenten als een soort van tijdslijn hanteren, bv. Papa komt als de paasklokken geweest zijn, of wanneer jij bij de volgende juf in het klasje zit, enz.

Uiteraard kan je wel heel wat andere dingen doen om in deze periode papa ‘aanwezig’ te houden, ook al is hij ver weg.  Ik denk op de eerste plaats aan allerlei dagelijkse ritueeltjes, zoals ’s ochtends als ’s avonds een zoentje op de foto en/of een high 5 in de lucht. Of waarom geen dag waarop jullie elke week opnieuw  papa’s lievelingskost eten?

Daarnaast kunnen jullie vaste belmomentjes inplannen waarop ze hun papa via een webcam kunnen horen en zien. Vaste momenten geven routine en dat geeft dan weer een veilig en vertrouwd gevoel.

Voorzie ook enkele kledingstukken van papa met zijn parfum waardoor ook zijn geur voor de kindjes heel levendig blijft. Kleine kinderen leren immers nog sterk via hun zintuigen en naast ‘zien’ en ‘horen’ is ook ‘ruiken’ een heel belangrijke.

Ten slotte is het ook erg belangrijk om er zelf veel over te praten.

Veel succes!

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes