7351fi.jpg

Vzw Boven de Wolken biedt ouders geboorteakte voor doodgeboren kindjes

20/04/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Officieel worden er in België elk jaar ongeveer 600 baby’tjes doodgeboren. In realiteit gaat het echter om duizenden moeders en vaders die hun kindje verliezen: in ons land bestaat er geen enkele mogelijkheid om je baby te laten erkennen als de zwangerschap fout loopt vóór dag 140. Vzw Boven de Wolken biedt deze ouders daarom, naast een fotoreportage, niet alleen een plaatsje in hun sterrenhemel, maar ook een geboorteakte aan, als symbolische en tastbare herinnering.

Kindjes die doodgeboren worden vóór dag 140 hebben tot op de dag van vandaag geen bestaansrecht. Maar hoe kan je als ouder rouwen als je baby niet eens de erkenning krijgt die hij of zij verdient? Nochtans is rouwen na een overlijden zó belangrijk …

Moeders en vaders die een kindje verliezen in een vroeg stadium van de zwangerschap zien hun droom aan scherven vallen. Ze hadden plannen gemaakt, spulletjes uitgezocht, misschien al een naam gekozen. Ze kunnen onmogelijk verder met hun leven alsof er niets gebeurd is – maar volgens de wet heeft hun kindje geen recht op erkenning. Geen recht op een familienaam, wat wel het geval is bij een doodgeboorte of vroeggeboorte na 180 dagen. Zelfs geen recht op een voornaam, wat wel voorzien is wanneer het misgaat tussen dag 140 en dag 179.

Vandaag kunnen ouders wel een overlijdensakte krijgen van hun doodgeboren baby, ongeacht de zwangerschapsduur, maar geen geboorteakte. Die kindjes bestaan officieel niet, en net die erkenning is zo belangrijk. Want het maakt niet uit hoeveel dagen een moeder haar kindje precies in haar buik heeft gedragen. Het afscheid is niet minder zwaar en de herinnering niet minder sterk.

Vzw Boven de Wolken wil daar iets aan doen, door ouders een troostend aandenken te schenken. Alle kindjes krijgen een plaatsje in de sterrenhemel van de vzw. Bovendien bieden ze ook een geboorteakte aan op hun website. Het gaat om een symbolische akte, zonder juridische erkenning maar des te meer emotionele erkenning. Het is een tastbare herinnering die ouders kunnen inkaderen, ophangen en koesteren.

Op die manier wil Boven de Wolken ouders troost bieden, maar tegelijk is het ook een politiek signaal om de wettelijke erkenning te vragen van een kindje bij een doodgeboorte of een geboorte vóór die 140 dagen. Want elk verlies heeft recht op erkenning.

 Vzw Boven de Wolken vierde vorige week al haar vijfde verjaardag en biedt ouders gratis een fotoreportage aan van hun sterrenkindje. De afgelopen jaren werden er zo al bijna 3.000 fotoreportages gemaakt, zodat ouders een mooie en blijvende herinnering hebben aan hun overleden kindje.

Meer info vind je hier.  

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
sweater marvellous metie

Sweater | Marvellous metie

€ 44.99

Meilleures ventes