8026fi.jpg

Waarom ik hoopvol wil blijven na het schrijnende verhaal van de Oekraïense zwangere vrouw en haar baby die stierven

22/03/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

De beelden gingen de wereld rond: een hoogzwangere Oekraïense vrouw wordt afgevoerd op een draagberrie na een bombardement door de Russische troepen op een kraamkliniek in Marioepol. Mijn hart brak. In 1000 stukken. Wat zeg ik? In ontelbaar veel stukken …

Dood mij nu

De ruggengraat en heup van de mama waren gebroken. Dokters voerden een keizersnede uit om haar baby te redden. Helaas, het kindje haalde het niet. En ondanks de verwoede pogingen van de dokters om de mama te redden, overleefde zij het ook niet.

Volgens verschillende media was de mama zo kapot van verdriet toen haar kindje stierf dat ze niet meer wilde leven. ‘Dood mij nu’, zou ze gezegd hebben. Waarna ze bewusteloos viel en een hartstilstand kreeg.

Lege kinderwagens

Lege kinderwagens

Zaterdag 19 maart. Een bijzonder sterk beeld van op het Rynokplein in de Oekraïense stad Lviv. Er staan 109 lege kinderwagens. Een voor elk kind dat al omkwam sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne. Intussen loopt het aantal gestorven onschuldige kindjes verder op.

Ben ik … ?

Ben ik naïef als ik zeg dat ik niet begrijp hoe zo’n oorlogen en wreedheden in 2022 nog kunnen plaatsvinden? Ja, waarschijnlijk wel, als je kijkt naar wat er de voorbije jaren gebeurt in het Midden-Oosten, sommige Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse regio’s … Een reis rond de wereld zou voor minder deprimerend worden.

Ben ik té angstig als ik zeg dat ik schrik heb om nog een kind in deze wereld te brengen? Misschien. Je kan er als ouder maar voor proberen te zorgen dat jouw kind de juiste waarden meekrijgt, goed is voor de mensen rond hem of haar en misschien concreet meewerkt aan een lievere wereld.

Ben ik hoopvol als ik kijk naar mijn 6-jarige die niets liever doet dan contact leggen met andere kindjes? Die geniet van samen plezier te maken met meisjes en jongens in de speeltuin, klimzaal … die ze nog nooit tevoren heeft gezien? Die op geen enkel moment een onderscheid maakt, iemand uitsluit of oordeelt? Die gewoon gelukkig is als ze anderen rond haar heeft?

Wel, dan ben ik nog altijd het liefst dat laatste, denk ik. Terwijl ik dat kleine meisje nog eens extra hard knuffel wanneer ze op mijn schoot komt gekropen.