Waarom kleuterjuffen hun vakanties verdienen

Ik sta zelf niet in het onderwijs, maar ik zet er wel dagelijks twee kinderen af voor het tweede en derde kleuterklasje. En elke keer sta ik ervan versteld wat voor een drukte van jewelste het is op de speelplaats. Ik haast me elke keer opnieuw om de meisjes een afscheidszoen te geven en me terug naar de rust van mijn auto te vluchten. Daarom wil ik even mijn respect op papier zetten tegenover kleuterjuffen/meesters. (zonder afbraak te doen aan de andere juffen/meesters/verzorgers natuurlijk ;)).

De verschillende taken op 1 dag

Afgaand op de infodagen som ik even een selectie van de taken op die juffen/meesters moeten doen op een dag:

 • Jullie nemen aan het begin van de dag pakweg 24 kinderen onder jullie hoede en worden verondersteld er op het einde van de dag weer 24 terug te geven. Hebben jullie soms geheime ogen op jullie rug of zo? Ik begin soms te denken van wel :-).
   
 • Geef toe, er zitten soms ettertjes tussen die kleuters, maar toch houden jullie van alle kindjes in de klas.
   
 • Jullie leren onze kids zo veel! Van hoe de dinosaurussen zijn uitgestorven tot hun naam schrijven...
   
 • Jullie houden kibbelende kindjes uiteen of jullie wijzen er toch op dat geruzie/pesten niet kan.
   
 • Kindjes maken lawaai, veel lawaai. Vooral 24 in een klas samen. Met dat aantal decibels zou ik met een hoofdtelefoon rondlopen!
   
 • Hoeveel keer wordt er op een dag naar het toilet gegaan? 4 of 5 keer? Wauw, iedereen motiveren netjes op het potje te gaan, poep af te vegen, handjes te wassen...
   
 • En dan alleen al die jassen aan- en uitdoen. De speeltijd begint: jassen aan. De speeltijd eindigt: jassen uit. En dit zo’n drie keer op een dag? Respect!

 

Bedankt!

Voor dit alles en nog veel meer: bedankt! En geniet van jullie vakantie! Jullie zullen het nodig hebben, want jullie krijgen een zootje ongeregeld terug na de vakantie ;).