5833fi.jpg

Waarom mama betoogt voor de toekomst

28/03/2019

Lieve zoon en stoere dochter, donderdag ging mama niet werken. Niet omdat ze ziek was of omdat de school gesloten was, maar omdat mama ongerust was en is. Een beetje zoals wanneer zus hoog in de bomen klimt of broer met een stok aan de rand van de vijver vissen wil vangen.

De grote kindjes in mama’s klas zijn ook ongerust. Daarom komen ze soms niet naar school, hoewel dat wel moet van de directeur. Ze nemen dan de trein naar Brussel en gaan met heel veel samen door de straten wandelen om aan de bazen van dit land te laten zien dat ze bang zijn. Ze hebben mooie kartonnen borden geschilderd met daarop rijmpjes zoals ‘brossen voor de bossen’ of ‘help het klimaat voordat de wereld vergaat’. Mama is trots op deze jongens en meisjes. Door donderdag samen met hen naar Brussel te gaan, wou ze hen steunen.

Aandacht

Jullie weten maar al te goed dat je soms iets moet doen wat niet mag om daarmee aandacht te krijgen. Dus heeft mama (zoals jij zo vaak doet, kleine man) heel luid geroepen in de straten van Brussel. Op de trein daar naartoe heb ik (jouw favoriete bezigheid, grote meid) mijn gezicht beschilderd met een grote wereldbol. Heel veel andere mama’s, papa’s, meisjes en jongens hadden hetzelfde gedaan. Misschien waren we zelfs met meer dan tienduizend! Dat is bijna zoveel als oneindig. En als tienduizend mensen samen roepen, dan maakt dat véél lawaai. Misschien hebben de bazen van ons land ons deze keer wél gehoord?

Jenga

Morgen wil ik hetzelfde doen, samen met jullie. We gaan samen roepen omdat we ongerust zijn over het klimaat. Het klimaat is een beetje zoals de hoge Jengatoren die jullie zo graag bouwen. Alleen zijn er al heel veel Jengablokjes weg. De toren valt nog nét niet om. De grote mensen kunnen de toren nog redden door vanaf nu de blokjes er voorzichtig weer in te schuiven, maar niet iedereen wil meespelen. Sommige mensen spelen liever Monopoly, Stratego of Zeeslag. Natuurlijk mag iedereen het spelletje spelen dat hij of zij het liefst wil, maar het zou wel fijn zijn als ze eerst even pauzeren om de Jengatoren weer stevig te maken. Als er nu nog één Jengablokje wordt weggehaald, valt de toren om. Dan vliegen de blokjes overal en wordt het een ontzettende rommel om alles op te ruimen.

De toren valt bijna om

Zo gaat het ook met de natuur. Als de bazen van dit land niets doen, dan valt binnen tien jaar de toren om. Dit betekent dat de wereldbol steeds warmer zal worden, wat niet zo’n goed nieuws is. Nog vaker dan vorige zomer zal het te heet worden om overdag buiten te spelen. Meer mensen zullen ziek worden en doodgaan. Het zwembadje zal niet gevuld kunnen worden omdat er te weinig water is. Onze boterhammen zullen véél meer centjes kosten omdat er niet genoeg graan is (net zoals papa’s pintjes trouwens. Hij zal niet blij zijn).

Mama zegt niet dat iedereen morgen moet gaan betogen. Iedereen kiest immers zelf wat hij of zij belangrijk vindt. Maar mama wil tonen aan de kindjes van haar klas dat ze begaan is met hun toekomst. Ze zal zo luid mogelijk roepen dat ze trots is op hen.