mama zit op een bankje met baby op haar schoot

Weg met die overbodige schuldgevoelens. Maar hoe begin je daaraan?

1/08/2023

De periode na de bevalling is voor veel mama's een verwarrende tijd, waarin je geconfronteerd wordt met heel wat veranderingen en emoties. Je hoeft je absoluut niet alleen te voelen, want veel mama's ondervinden net hetzelfde als jij. Daarom verzamelde Lieve Van Weddingen vragen die haar dagdagelijks gesteld worden door kersverse mama's.

- Regret is a form of punishment itself. -

SCHULDGEVOEL EN SPIJT kunnen je als prille moeder heel erg overvallen en ik zie ook veel moeders die spijt hebben van een aantal zaken.

Dat kan bijvoorbeeld zijn:

  • Je hebt in het begin zaken gedaan waarvan je na een paar weken begreep dat ze niet het beste waren voor je baby; je hebt bijvoorbeeld geroepen naar je baby of hem lang laten huilen.
  • Je bent bevallen met een keizersnede en ook al is dat jouw schuld niet, toch heb je spijt van hoe het gelopen is.
  • Je baby is prematuur geboren en je hebt het gevoel dat je hem in de steek gelaten hebt.
  • Je bent er de eerste weken niet echt geweest voor je baby omdat je zo bezig was met jezelf.
  • Je voelde in het begin geen band en je denkt dat je baby daardoor schade heeft opgelopen.

Schuldgevoel is iets heel menselijks en zeker bij moeders komt het vaak voor. Je maakt als mama constant de afweging of je kunt geven of nemen, en wanneer je kunt kiezen voor jezelf of voor je kind. Deze dilemma’s roepen gemakkelijk schuldgevoel op.

Het feit dat je dit gevoel hebt, is des mensen. En je beseft dan ook nog eens dát je het voelt. Een schuldgevoel helpt ook om relationeel orde op zaken te stellen. Je kunt daarin echter ook geïsoleerd geraken en afgezonderd, waardoor je je net gaat afsluiten van je omgeving. Het is dit schuldgevoel dat kan zorgen voor een minder goede hechting tussen jou en je kindje.

Wanneer je bepaalde keuzes gemaakt hebt, of bepaalde keuzes werden je opgedrongen door omstandigheden, kun je achteraf spijt hebben van de gang van zaken. Het is belangrijk om dat dan weer in dialoog te brengen zodat je verontschuldigd wordt. De verontschuldiging kan gebeuren door jezelf of door anderen.

Onderzoek

Een eerste stap die je kunt zetten in het verontschuldigen van jezelf, is de situatie waar je moeite mee hebt verduidelijken en meer in detail omschrijven.

Volgende vragen kunnen jou daarbij helpen:

  • Wat is er juist gebeurd?
  • Wie waren de betrokkenen?
  • Wat voelde en dacht je toen?
  • Wat heb je juist gedaan?
  • Hoe kun je aanvaarden wat je gedaan hebt?

Vertel dit verhaal een aantal keren aan een aantal mensen die weten wat er juist gebeurd is. Misschien kunnen ze het aanvullen. Let erop dat je het verhaal vertelt vanuit jezelf, vanuit de ik-persoon.

Als er iets gebeurd is waarvoor je je schaamt of wat je moeilijk durft te vertellen, kun je het altijd opschrijven in een brief en aan je partner afgeven. Ook in de brief schrijf je vanuit de ik-persoon. Dit zal je helpen om erover te praten. Tijdens het vertellen van je verhaal ga je stilletjes erkennen wat je juist gedaan hebt en wat de gevolgen daarvan waren.

Meer lezen?

Cover 101 vragen van kersverse mama's

101 Vragen van Kersverse Mama's is een open boek over onzekerheid en twijfels bij het prille moederschap. Is het mijn schuld als mijn kindje blijft huilen en ik het niet kan troosten? Waarom voel ik mij altijd onzeker als ik goedbedoeld advies krijg? Hoe kom ik de dag door wanneer ik amper heb geslapen? Hoe kan ik mijn partner meer laten helpen? Ik mis mezelf als vrouw; is dat normaal? Moeders die pas bevallen zijn, kampen vaak met heel wat twijfels en wisselende emoties. Je hebt vragen over je nieuwe lichaam, je gevoelens en de relatie met je partner, maar ook over de band met je kindje, de verhouding tot je familie en de vergelijking met andere moeders. Mama Baas-expert Lieve Van Weddingen geeft telkens een helder en genuanceerd antwoord met praktische tips.

 

Meer info vind je hier.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes