3505fi.jpg

Waarom wij de tablet en smartphone niet verbannen

5/08/2021

Oh, wat schrijven journalisten toch graag opiniestukjes over onze technologieverslaafde kinderen die dom of minder creatief worden omdat ze te veel naar een scherm kijken. Want door bijvoorbeeld een filmpje op de iPad te bekijken, zet je je kind eigenlijk ‘uit’. Dat mag wat mij betreft toch iets genuanceerder.

Onze kinderen groeien op met technologie. Mijn dochter van anderhalf kan al swipen. Ze kiest zelf filmpjes op Youtube. Ze kijkt niet meer vreemd op als iemand een selfie neemt. Kortom, die schermen horen bij haar leefwereld. Je hoeft het daarom thuis niet toe te laten, maar je weet dat ze vroeg of laat in ieder geval in contact komen met een tv, pc, tablet of smartphone.

Ik geloof wel dat je als ouder een enorme impact hebt op hoe je kind omgaat met die technologie. En de afspraken rond bijvoorbeeld tabletgebruik evolueren daarbij mee met de leeftijd van het kind.

Trucjes die wij thuis toepassen

  • Als we naar de tablet kijken, dan is dit een momentje samen. Ik praat met mijn peuter over wat we bekijken. De dochter klapt vrolijk mee met de liedjes en staat recht om te dansen. Mijn kind verandert door de tablet dus niet in een kamerplant.
  • Onze peuter heeft een korte aandachtspanne. Wat we zien, resulteert dikwijls in een echt spelletje of dansje. Leuk toch dat ze door die Musti-filmpjes nu ook weer de Musti-boekjes en haar Musti-knuffel apprecieert?
  • Voor ons meisje betekent ‘nog 5 minuten’ niets. We proberen haar dus duidelijk te maken dat het na dit filmpje echt wel gedaan is. ‘Poes gaat slapen’, zeg ik dan bijvoorbeeld terwijl ik de iPad uit zet. Ik vrees dat we nog jaren zullen moeten discussiëren over de toegestane ‘schermpjestijd’, maar dat hoort er nu eenmaal bij.
  • Kindjes zijn net aapjes zeggen wij altijd. Ze kopiëren ons gedrag. We proberen dus zelf ook onze smartphone of tablet regelmatiger weg te stoppen.
  • Het is niet omdat mijn kind vraagt om naar een of andere kindershow te kijken dat ik dit (altijd) moet toestaan. Ze zal misschien wel even brullen maar dat haalt toch niets uit. Mama is immuun voor je gezaag, schatje! Nou ja, ik probeer dat toch te zijn.

Het vraagt flink wat energie om onze peuter te leren omgaan met technologie en nieuwe media. Soms win ik de tabletstrijd en soms verlies ik een beetje. Ik probeer haar vooral te leren genieten met mate. Het schermgebruik als een verleidelijk grote doos pralines: als je de hele doos in één keer opeet, smaakt het eigenlijk ook niet meer zo, toch?

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes