7161fi.jpg

Wanneer of met welke symptomen kan je met een baby terecht bij een osteopaat?

11/01/2021

Wanneer of met welke klachten of symptomen ​kun je met een ​baby bij een osteopaat terecht? Dit is een vraag die veel ouders zich stellen. Hier kunnen we een eenvoudig en éénduidig antwoord op geven: altijd! De osteopaat onderzoekt ieder baby'tje of kindje individueel en vindt zo mogelijke bewegingsverliezen, verhoogde spanning of oorzaken van pijn of onrust. ​

Een kindje kan het ons nog niet zeggen, maar de manier waarop hij beweegt, speelt, zit of ligt vertelt ons enorm veel. Net  daarom heeft osteopathie ​niet alleen een curatieve, maar ook een zeer belangrijke ​preventieve functie. Bewegingsverliezen kunnen namelijk worden opgespoord vóóraleer de klachten optreden.

Waarom is een osteopatische check-up altijd zinvol?

​Een baby'tje staat nog aan het begin van zijn groei en ontwikkeling. Bewegingsverliezen of spanningen in het lichaam van je baby of kindje kunnen deze groei en ontwikkeling bemoeilijken. Dergelijke problemen kunnen ontstaan tijdens de zwangerschap, de geboorte of in de postnatale periode (bijvoorbeeld door een voorkeurshouding, een bots of val, ...). Soms geven deze bewegingsverliezen meteen aanleiding tot klachten (onrust, slaapproblemen, krampen, reflux, overstrekken ...)​, maar evengoed ​kunnen de gevolgen ervan zich pas veel later manifesteren. ​​​

Aangezien de hersenen en schedelstukjes van uw kindje tijdens zijn eerste levensjaar enorm groeien, is het belangrijk dat dit enerzijds kán groeien en dit anderzijds op een symmetrische manier gebeurt.

Een voorbeeld:

​Wanneer verhoogde spanning optreedt ter hoogte van een schedelnaad, kunnen de botstukjes rond die schedelnaad niet symmetrisch of voldoende groeien. Hierdoor ontstaan mogelijks asymmetrieën, een voorkeurshouding, een afplatting van de schedel, irritatie van de zenuw naar maag of darmen, verhoogde spanning in de nek- of halsspieren, wordt het moeilijk om het hoofdje op te richten, en kan dit  soms zelfs leiden tot een achterstand in de ontwikkeling.

Wat doet de osteopaat?

  1. Luisteren en onderzoeken

    We starten steeds met een uitgebreid vraaggesprek. Zijn er bijzonderheden rond de zwangerschap of geboorte? Eet je kindje goed? Hoe verloopt de slaap? Is de ontlasting normaal? Komt je baby'tje voldoende tot rust?

    Vervolgens onderzoeken we je baby of kindje via zachte handvattingen. Als osteopaat zijn we erin getraind om kleine abnormaliteiten te voelen: Hoe is de algemene spierspanning? Hoe is de flexibiliteit en dynamiek van de schedelbotjes? Bewegen de wervels voldoende? Zit er spanning rond de slokdarm of halsspieren? Kan het middenrif vrij bewegen? Is het buikje opgeblazen of pijnlijk bij het onderzoeken?  We onderzoeken en trachten zo alle puzzelstukjes te achterhalen. Het probleem kan immers op een andere plaats gelegen zijn dan de symptomen van je kindje.

    Ook in het kader van een preventieve benadering zoeken we naar mogelijke oorzaken van latere symptomen.

  2. Zacht behandelen

    De bewegingsverliezen, spanning of problemen die we vonden tijdens het onderzoek, gaan we bij je kindje behandelen. Dit gebeurt steeds via zachte, manuele technieken. Veel baby's of kinderen vinden de behandeling zeer aangenaam, komen tot rust of vallen in slaap. Soms merken we dat bij bepaalde technieken het baby'tje het lastiger krijgt of onrustig wordt. Ook dit kan ons iets vertellen. Zo luisteren we naar je baby of kindje en passen we steeds onze behandeling aan. Afhankelijk van de bevindingen tijdens de eerste behandeling zal de osteopaat je vertellen of en wanneer je best terugkomt voor een vervolg.

    Het lichaam van je kindje vertelt ons wat hij zelf niet kan zeggen.

  3. Adviseren en aanleren
    Als ouders is het steeds leuk te weten wat er nu precies aan de oorzaak van zijn probleempjes lag, of wat werd behandeld. De osteopaat neemt daarom graag de tijd om dit, in begrijpelijke taal, uit te leggen.

    Afhankelijk van het verloop van de behandeling, geeft de osteopaat ook enkele adviezen mee voor thuis. Hoe kun je nu als ouder verder aan de slag om het effect van de behandeling te bevorderen?

    Dit gaat van tips over de borstvoeding, vaste voeding of flesvoeding tot tips bij het slapen of tot rust komen. Soms worden al spelend enkele oefeningetjes of andere adviezen die specifiek nodig zijn bij je kindje meegegeven.

Vanaf welke leeftijd?

Als de zwangerschap moeizaam verliep, de geboorte van je baby erg moeilijk was (stuitligging, sterrekijker, navelstrengomwikkeling, medische interventies, keizersnede, verlaagde harttonen…) of als je kindje zich duidelijk niet lekker voelt (onrust, pijn bij bepaalde houdingen of bewegingen, een voorkeur voor een zijde, moeilijk drinken, erg veel huilen,…) raden we aan zo snel mogelijk langs te komen.

Als er geen symptomen of klachten aanwezig zijn, is een osteopatische check-up aan 6 tot 8 weken ideaal. Uiteraard kan het op latere leeftijd (1 jaar, 3 jaar, lagere school leeftijd, ...) ook nog steeds.

 

Dit artikel verscheen eerder op Balance Gent.