4865fi.jpg

Wat als het badmoment een moment van stress wordt?

29/08/2017

Een gastmama vraagt ons om raad. In bad gaan is voor haar twee-eiige tweeling altijd een probleem: haar ene zoontje gaat zo graag in bad dat hij er nooit uit wil, de andere weent tot hij eruit mag. Wat kan ze best doen?

Hebben jullie tips?

Ik heb een (twee-eiige) tweeling van 22 maand, en ze verschillen dag en nacht. Niet alleen qua uiterlijk, karakter of interesses, ook wat betreft in bad gaan.  Als baby vonden ze hun badje (in de bademmer) zalig, maar sinds ze in het grote bad gaan, gaat het met ups en downs.

R gaat supergraag in bad, spat alles nat en amuseert zich rot.  Met als gevolg: een heel ongelukkige peuter wanneer hij uit bad moet, met het nodige huilen, schreeuwen en tegensputteren.

Voor A daarentegen is in bad gaan sinds enkele weken een regelrechte hel.  Wanneer je hem erin wil zetten blijft hij als een aapje aan je armen hangen, en wanneer hij er eindelijk in zit weent hij de hele tijd tot wanneer hij er terug uit kan. Daarna kalmeert hij in zijn handdoek op schoot bij mama of papa.  Ik weet niet wat er met A gebeurd is, maar ik denk wel dat we kunnen spreken van een klein trauma.

In bad gaan is dus met onze beide jongens een stressvol gebeuren.  We beperken badtijd tot 2 keer per week, want het is altijd een heel gedoe.
Hebben jullie tips om A zijn bad-angst te laten overwinnen en R met plezier terug uit bad te laten gaan?

Expert Karen geeft raad

Beste tweelingmama,

Als ik jouw verhaal lees, denk ik aan een aantal mogelijkheden.

Het zou kunnen dat je beide kindjes op hun eigen manier last hebben om een overgang te maken. Ik denk enerzijds aan de overgang van een klein badje waar hun lijfje goed is afgegrensd naar het grote bad, maar ook de overgang van een andere activiteit naar het badmoment voor A. of omgekeerd van het badmoment naar een andere activiteit voor R.  

Het kan helpen om goed aan te kondigen wat er komt.  Bereid je kindjes voor door te vertellen dat ze in bad gaan.  Ik denk dat het voor A. zinvol kan zijn om een ritueel te maken om de overgang te maken van een andere situatie naar de badsituatie zodat hij weet wat hij kan verwachten.  Je zou hiervoor een liedje kunnen gebruiken.

Je kan je kindje laten helpen om het bad voor te bereiden, alles klaar te leggen zodat hij weet wat hij kan verwachten. Probeer het uitkleden op een rustige manier te doen met liefdevolle aandacht en de intentie dat het badmoment  goed zal verlopen. Benoem de handelingen die je doet, als je ziet dat het voor A. niet prettig is, verwoord dit.  Het zal helpen hem taal te geven voor de dingen die hij voelt in zijn lijfje, dit geeft rust.

Voor R. zou ik dit doen rond het afronden. Kondig tijdig aan wanneer hij uit bad moet, laat hem helpen met het stopje uittrekken en dan kan hij blijven zitten tot het bad leeg is. Dan wordt het duidelijk dat het voorbij is. Laat hem helpen met afdrogen en kleren aandoen.

Je zoontjes zitten op de leeftijd waarop ze ‘nee’ ontdekken.  Dit moeten ze eerst heel goed leren voordat ze ‘ja’ kunnen zeggen.  Geen gemakkelijke fase waar je door moet. Probeer de rust bij jezelf te vinden als je aan een badmoment begint en hou vol.

Warme groet,

Karen