6561fi.jpg

Wat als je een trauma hebt rond je bevalling?

12/03/2020

“Het helpt me zo om te weten dat ik niet alleen ben. Aan wie kan ik zoiets vertellen, dat een verjaardag pijn, angst en flashbacks geeft? Het lijkt zo egoïstisch en ik zou het zo graag anders willen …”

Sinds vorig jaar behandel ik vrouwen die worstelen met een trauma na hun bevalling. Ondertussen werk ik ook al bijna 15 jaar als zelfstandig vroedvrouw. In die vijftien jaar, waarin ik het voorrecht heb gehad vrouwen en gezinnen lang en intens te begeleiden, vertelde nog nooit eerder iemand mij moeite te hebben met de verjaardag van haar kind. Maar het afgelopen jaar deelden al verschillende vrouwen met me dat ze het zo moeilijk vinden.

Allemaal huilden ze tranen van opluchting toen ik hen zei dat er nog vrouwen zijn die hiermee worstelen. Omdat ze zich eindelijk niet meer raar, egoïstisch of alleen voelden. Omdat ze eindelijk durfden te zeggen wat ze soms al jaren met zich meedroegen.

Posttraumatische stress

Wat de vrouw die dit met me deelde elk jaar weer onderging is een symptoom van posttraumatische stress. Je wil zo graag gewoon kunnen genieten van de verjaardag van je kind. Je probeert je te vermannen en spreekt jezelf streng toe. Dat dit niet kan, dat je blij moet zijn. Maar toch lukt het je niet. Toch stromen de tranen over je wangen als die verjaardag dichterbij komt. Toch voel je de spanning oplopen in je lijf. Toch ben je zo opgelucht als die verjaardag voorbij is. Om je daarna zo schuldig te voelen, want welke moeder is nu niet blij als haar kind jarig is?

Als je een traumatische bevalling meemaakt zal je brein dit heel vaak zelf verwerken. Je kan dan een paar weken heel emotioneel zijn, je voelt vaak de nood om jouw verhaal veel te delen met mensen rond je en droomt over wat gebeurd is. Een maand na je bevalling zouden deze symptomen milder moeten worden. Als dat niet het geval is en je hebt het nadien nog steeds heel moeilijk is het belangrijk hulp te zoeken bij iemand die gewend is vrouwen na bevallingstrauma te behandelen.

Twijfel je of je last hebt van posttraumatische stress? Via deze link vind je een vragenlijst rond posttraumatische stress.

 

Heeljebevalling 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes