4388fi.jpg

Wat als je kind nog geen vaste voeding kan eten?

25/05/2018

Een mama vraagt zich af: Mijn dochtertje Mona is net 13 maanden geworden en wil nog altijd geen stukjes eten. Zodra er een stukje aardappel, vlees of groente in haar mondje zit begint ze te kokhalzen. Een koekje lukt dan weer wel (smelt wel snel) en soms stukjes brood ook. Moet ik mij zorgen maken? Ik heb al twee oudere zonen en zij hadden dit probleem niet. 

Antwoord van huisarts Sofie: ze is nog klein

Dag lieve mama, ik zou me zeker nog geen zorgen maken, hoor. Het ene kind is wat sneller aan brokjes gewoon dan andere. Ze is nog klein.

Bouw het geleidelijk aan op, plet de patatjes en het fruit in plaats van te mixen en maak de brokjes steeds een tikkeltje groter. Brokjes geven een heel andere sensatie in dat kleine mondje.

Geloof me, er zal nog veel gespuwd worden, maar plots zal het toch lukken.

6 tips voor overschakelen naar vaste voeding

  1. Leg eens superkleine stukjes fruit (gepeld en het best geen appel) op een bordje en laat je kleine 'ik' zelf wat experimenteren. Frambozen of stukjes gepelde druif (mijn favorieten) zijn heel zacht en de smaak overtuigt hen vaak van door te zetten.
  2. Ze zit gegarandeerd in de fase dat ze 'zelf' wil eten. Laat het haar maar met de handjes nemen en doe je ogen toe. Mogelijk gaat er de eerste keren weinig in de mond en ziet je keuken er uit als een abstract kunstwerk maar hé, het was leuk!
  3. Zit samen aan tafel. Zien eten doet eten.
  4. Zorg dat het brokje op het achterste deel van de tong terecht komt. Zo kunnen de kauwspieren optimaal werk leveren. Probeer zelf maar eens een stukje op je tongpunt te leggen en beeld je een dozijn minder tanden in. Je zal ondervinden dat kauwen heel erg moeilijk wordt.
  5. Blijf het dagelijks proberen maar forceer niets.
  6. Blijf je moeilijkheden ondervinden en zijn we een paar maanden verder? Dan kan je altijd de hulp inroepen van een ervaren logopediste. Zij hebben steeds gouden tips om je kindje te doen eten.

Veel succes! Het komt goed!

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes