Wat als je zwanger probeert te geraken en je hebt een heel onregelmatige cyclus? Onze expert, gynaecoloog prof. Dr. Spitz, overloopt de voornaamste feiten.
Leren je eisprong herkennen
Een onregelmatige cyclus betekent niet automatischdat er geen eisprongis. De eerste fase van cyclus van de menstruatie tot de eisprong kan lang en erg wisselend zijn, terwijl de fase van de eisprong tot de menstruatie relatief constant is en gemiddeld een viertiental dagen duurt.
Als je een temperatuurcurve aanlegt wordt dit duidelijk (lees meer hierover ons artikel Kan ik mijn eisprong herkennen?). Het is begrijpelijk dat je bij heel lange cyclussen met bijvoorbeeld maar drie of vier eisprongen per jaar minder kans hebt om zwanger te worden dan wanneer je er veertien hebt.
Is je cyclusduur korter dan 20 dagen, dan is een eisprong in die cyclus onwaarschijnlijk.
Wanneer moet ik me zorgen maken?
Vooral niet te vlug. Als, zoals veelal meestal, er geen grote onderliggende problemen zijn en je regelmatig betrekkingen hebt, dan bestaat er per cyclus ongeveer een kans op drie tot vier dat je zwanger wordt. Na drie maanden is de helft van de koppels die dat wensen zwanger. Na een jaar zal ongeveer 90 procent zwanger zijn, en bij de resterende 10 procent scheelt er bij velen nog niet echt iets en hebben ze alleen maar pech gehad.
Vermijd vooral stress door in heel je levensplan tijdig en voldoende tijd te voorzien om rustig en geduldig zwanger te kunnen worden.
Wat met overgewicht en langdurig pilgebruik?
Lange en onregelmatige cyclus + last met de lijn
Heb je een licht overgewicht en wat langere cyclussen, dan is er geen reden tot paniek. Probeer wat sportiever te leven en een klein beetje af te vallen. Heel je lichaam wordt dan weer gevoeliger voor hormonen en je cyclus heeft veel kans om te normaliseren. Ook je suikermetabolisme en je bloeddruk heeft daar alleen maar baat bij. Overdrijf anderzijds ook niet; bij extreme sportinspanningen of extreem gewichtsverlies kunnen je menstruaties helemaal weg blijven. Sla het ontbijt niet over en drink veel water.
Vermindert het langdurig nemen van de pil mijn vruchtbaarheid?
Hieromtrent bestaat wat onduidelijkheid. Mogelijk kan het wat tijd nemen om weer een volkomen normale menstruele cyclus te hebben, maar in de realiteit maakt het geen wezenlijk verschil uit en worden vrouwen na pilstop quasi even snel zwanger dan zij die zwanger willen worden na het stoppen van niet-hormonale vormen van geboortebeperking.
Het kan natuurlijk altijd zijn dat je of je partner symptomen hebben of iets meegemaakt hebben dat een invloed kan hebben op de vruchtbaarheid en waarvoor best vlugger advies wordt ingewonnen.