8013fi.jpg

Wat doe je met al het speelgoed nu de kids tieners zijn? 10 tips!

15/03/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Toen de kids klein waren, dacht ik soms vol verlangen aan een speelgoedvrij huis: geen Legoblokjes meer waar je je tenen op kapot trapt, geen rondslingerende rommel in en naast de zetel,… Het leek me heerlijk!  Maar nu die tijd is aangebroken, denk ik met weemoed terug aan al die uren dat de kinderen kastelen bouwden met Kaplablokken of rondreden met hun poppenwagentje. De meeste spullen staan ondertussen in curverboxen op de zolder, maar misschien is het toch tijd om eens lenteschoonmaak te houden. Nu is de grote vraag: wat doe ik met al die spullen? 

1. Schenk het aan een goed doel

Er zijn in je buurt vast wel lokale doelen te vinden die speelgoed inzamelen. Zo is er bij ons een vereniging die elk jaar speelgoed inzamelt voor Sinterklaas. Gezinnen met een laag inkomen kunnen daar gratis (of tegen een kleine vergoeding) speelgoed voor Sinterklaas verkrijgen. Als je zo’n doel kunt steunen, is het gemakkelijker om afscheid te nemen van dierbare spullen. 

logo nabij

2. Speelgoed voor Oekraïne

Mama Wendy en dochter Janneke (13 jaar) hebben een hart van goud. Ze richten samen www.rugzakvoldromen.be op. Een mooi initiatief om vluchtelingenkinderen een hart onder de riem te steken. Wat houdt het in? Vul een rugzakje met speelgoed dat nog mooi is en steek er een persoonlijke boodschap of tekening bij. De rugzakjes worden geschonken aan Oekraïnse vluchtelingenkinderen. Hier vind je de lijst van de inzamelpunten. 

3. Lagere school of kleuterschool

Check eens in de kleuter-of lagere school waar je kinderen zaten of zij geen speelgoed kunnen gebruiken. Duurder en duurzaam speelgoed zoals Lego, Playmobil, Kaplablokken, een houten speelgoedkeukentje,… zal wellicht met veel plezier in ontvangst worden genomen. 

4. Online verkopen

Betrek de tieners bij de opruim en verkoop. Laat ze zelf een aantal goed onderhouden spullen uitkiezen en online verkopen. De opbrengst (of een deel) kunnen ze dan misschien houden en investeren in iets waar ze nu mee bezig zijn of wegschenken aan een goed doel. 

5. Kringloopwinkel

De Kringloopwinkel of andere tweedehandswinkels zijn ook altijd heel blij met leuke spullen. Check wel op voorhand of alles nog compleet is voor je ze schenkt. Met een puzzel waar 3 stukken ontbreken zijn ze uiteraard niet veel. 

spelotheek

6. Spelotheek

In sommige spelotheken kan je speelgoed binnenbrengen. Check wel eerst of ze tweedehandsspullen aanvaarden, niet elke spelotheek doet dat. Hier heb je een lijstje van alle spelotheken in Vlaanderen.

7. Tweedehandsbeurzen

De tweedehandsbeurzen van de Gezinsbond zijn altijd een topper om speelgoed e.d. te verkopen. Nadeel is wel dat je er een hele namiddag of voormiddag moet voor opofferen om daar te gaan staan. Maar de opbrengst kan wel mooi zijn. Ook op andere rommelmarkten kan je speelgoed verkopen. Het voordeel van de beurzen van de gezinsbond is dat je het perfecte doelpubliek bereikt. 

8. Geef het cadeau

Heb je speelgoed waar nauwelijks mee gespeeld is of die zelfs nog in de verpakking zit? Geef het dan eens cadeau! Het is altijd leuk om een klein pakje mee te hebben voor kinderen van vrienden die jonger zijn dan de jouwe. 

oma en kleinkind

9. Bewaar het voor je kleinkinderen

Je kan de toekomst niet voorspellen, maar misschien komen er ooit kleinkinderen? Speelgoed met een grote (emotionele) waarde kan je ook gerust op zolder bewaren. Later is dat speelgoed lekker retro en je kinderen vinden het vast ook fijn om hun kinderen met hun eigen spullen te zien spelen. 

10. Containerpark

De buggy zonder wielen heeft misschien een emotionele waarde voor jou, maar daar is niemand iets mee. Maak van je hart een steen en breng spullen die kapot zijn onverbiddelijk naar het containerpark

Opruimcoach

Check zeker ook eens de lijst die opruimcoach Nele Colle samenstelde. Hier vind je heel wat initiatieven waar je spullen kan binnenbrengen.