Tiener studeren

Terugblik op de eerste schoolmaand als gescheiden ouder

30/09/2024

YES, you dit it! De eerste schoolmaand kan je alweer afvinken. Die eerste maand van het schooljaar kan voelen als een rollercoaster. Na een zomer van ontspanning moeten zowel jij als je tiener weer wennen aan de structuur van school, het huiswerk en de activiteiten. Dit is een goed moment om even terug te kijken en te reflecteren over hoe het gaat. Hoe liep het bij jou? Hadden jullie een vlotte start of waren er toch wat struikelblokken? Zijn de herfst blues al voelbaar of loopt alles smooth en zonnig?

Tijd voor een check-in met je tiener

Nu de eerste maand achter de rug is, de hobby’s gestart zijn en er (mogelijk) al verschillende wissels gepasseerd zijn, is het een ideaal moment om even terug te blikken en te finetunen met je tiener zelf. Hoe lukt het op school? Heeft hij zijn draai gevonden? Wat loopt lekker, wat niet? Hoe lukt de overgang tussen twee huizen of tussen twee ouders? Heeft de eerste schoolmaand verandering gebracht in het patroon tegenover vorig schooljaar? 

Sowieso is je tiener een jaar ouder en ongeacht of de scheiding nu kersvers is of jullie al bijna anciens zijn, reflectie en luisteren naar de noden van je tiener wordt altijd in dank afgenomen, ook al lijkt dat tijdens het gesprek niet altijd zo te zijn. Deep down geef jij je tiener wél herkenning en de ruimte om te reflecteren waar nodig. 

Door te luisteren en ruimte te geven voor zijn gevoelens, versterk je jullie band en bied je emotionele steun waar nodig.  Komen de noden van je tiener niet overeen met die van jou of jullie als ouder? Misschien kan een venndiagram concrete hulp bieden. 

Hoe werkt een venndiagram en waarom zou ik dat kunnen gebruiken met mijn tiener? 

Een venndiagram bestaat uit cirkels die elkaar deels overlappen. Elke cirkel staat voor de behoeften of standpunten van een persoon (in dit geval één cirkel voor jou of jullie als ouder(s) en één voor je tiener). Het overlappende gedeelte toont waar jullie het over eens zijn, en de gedeelten buiten de overlap tonen de verschillen in behoeften of meningen. 

Begin het gesprek door beide partijen de ruimte te geven om hun standpunten en behoeften te delen. Bijvoorbeeld:

  • Jij : "Ik vind het belangrijk dat je je huiswerk afmaakt voordat je gaat gamen."
  • Je tiener: "Ik wil graag eerst ontspannen na school voordat ik aan mijn huiswerk begin."

Vul dan samen het venndiagram in:

  • In de cirkel van jou als ouder: De noodzaak van verantwoordelijkheid, structuur, en schoolprestaties.
  • In de cirkel van je tiener: Vrijheid, ontspanning, en sociale interactie (bijvoorbeeld via gamen).

Gebruik het overlappende gedeelte als basis om afspraken te maken en daar een consensus te vormen. 

  • In het overlappende gebied: Misschien kunnen jullie het eens zijn over een balans tussen ontspanning en verantwoordelijkheid, zoals eerst 30 minuten gamen en daarna huiswerk maken.

Dit creëert wederzijds begrip en geeft jouw tiener het gevoel dat zijn behoeften serieus worden genomen, terwijl jij je als ouder op die manier ook gehoord kan voelen.  Het kan een hulpmiddel zijn om een constructief gesprek te voeren en een oplossing te vinden waar beide partijen zich in kunnen vinden; voor hobby’s, wissels van schoolgerief, verantwoordelijkheden nemen, huishoudelijke hulp… 

Voor tieners is het vaak zo vanzelfsprekend dat alles om hen draait en dat jij alles kan laten vallen voor hun noden en wensen. Door met de venndiagram een concrete situatie visueel te ondersteunen en ook zo te bekijken, kan iedereen zich gehoord en gezien voelen. Bye bye frustraties, welcome respect voor elkaars behoeften. 

Iedereen heeft baat bij een goede planning & structuur

Tieners gedijen goed bij structuur, omdat dit hen houvast geeft. Probeer daarom routines rondom schooldagen consistent te houden, ook al wisselen ze tussen twee huizen. Het belangrijkste is dat je afspraken maakt die bij jouw situatie passen.

Goede communicatie en gedeelde waarden met de andere ouder helpen, maar zijn niet altijd haalbaar. Als jij bijvoorbeeld niet wilt dat je tiener de telefoon in de slaapkamer meeneemt, terwijl dit bij de andere ouder wel mag, houd dan vast aan je eigen regels.

Dit geldt ook voor bedtijden, huiswerk en ochtendroutines. Het hoeft niet allemaal hetzelfde te zijn. Zolang je duidelijk bent en consequent blijft, begrijpen tieners prima dat de regels per plek kunnen verschillen, net zoals op school of bij grootouders.

Kijk mee over de schouder van je tiener en laat los

Je tiener heeft steeds meer behoefte aan zelfstandigheid en komt los vanonder je vleugels. Geef hem ruimte, maar blijf een oogje in het zeil houden. Met platforms zoals Smartschool kun je elke stap volgen, wat voor- en nadelen heeft. Je kunt hem aanspreken op verantwoordelijkheid, maar hij kan zich ook te veel gecontroleerd voelen.

Elke tiener is anders: sommigen hebben meer begeleiding nodig dan anderen. Probeer wekelijks even samen te kijken naar de schoolplanning en help waar nodig met het inplannen. Loslaten is belangrijk voor hun groei, maar betrokken blijven laat zien dat je om hen geeft. Zorg dat je de lijn steeds liefdevol kan blijven uitgooien.  

Geef jezelf een schouderklopje en wees dankbaar 

Als gescheiden ouder ben je continu aan het balanceren tussen verschillende verantwoordelijkheden. Het is belangrijk om jezelf ook erkenning te geven voor al het werk dat je doet. Sta even stil bij wat er goed gaat. Het is echt niet evident om alles (alleen) te managen. Het vraagt vaak best veel energie om al de ballen in de lucht te houden met een puberende tiener in huis. 

Misschien liepen de eerste weken moeizaam, maar voel je nu steeds meer het ritme van de nieuwe cadans van dit schooljaar. Elke stap vooruit is iets om trots op te zijn en elke stap die voelt als eentje achteruit, wordt toch weer gevolgd door eentje naar voor. Liefde en geduld in alles. 

Wees dankbaar met wat je hebt en verkijk je niet op wat er mogelijk de mist ingaat.  Niet alles hoeft perfect te verlopen. Er zullen ongetwijfeld uitdagingen zijn, of het nu gaat om schoolprestaties, hobby’s, of afspraken met je ex-partner. Wees mild voor jezelf én elkaar. 

Elke verandering brengt groeimomenten met zich mee, voor jou en je kind(eren). Wees trots op hoe ver je al bent gekomen. Samen met je tiener kom je er steeds sterker uit!