Marijke Umans

Marijke Umans

In de middelbare school volgt Marijke Vrije Beeldende Kunst. Samen met muziek, toneelimprovisatie en sport, zal het bepalend blijken voor haar toekomst. 
In 2000 start ze als onderwijzeres, maar al snel merkt ze dat dat schoentje haar niet helemaal past. Het podium roept. Ze gooit het roer weer om en maakt haar kinderdroom waar; ze wordt toegelaten op de toneelacademie van Maastricht! Bijna gelijktijdig speelt ze haar eerste professionele rol als actrice bij Ultima Thule en start ze als dramadocent. Er volgen meteen een aantal fijne rollen op televisie en om eigen producties te maken, richt ze in 2003 vzw Roodvonk op.

Ze verspreidt haar artistieke virus via woord, muziek en beeld. Vanuit haar eerste theatervoorstelling groeit haar eerste kinderboek ‘Wiebelkont’, dat na 3 maanden al meteen een eerste herdruk kent en tot op vandaag gretig gelezen wordt.  

Na haar eigen scheiding in 2017, proefde, hoorde, voelde en zag ze wat hun kinderen nodig hadden om in de nieuwe situatie op te groeien. Deze zoektocht resulteerde in haar eerste non-fictieboek voor tieners en jongeren: EHBO-ouders uit elkaar, een gidsend woordenboek. (11+ De Eenhoorn) 

Met haar werk zet ze vooral buitenbeentjes in de kijker en geeft ze taal aan moeilijkere thema’s. Ze is een vat aan creativiteit en ademt positivisme uit. Dit samen met humor en haar ervaring met zwaardere thema’s zoals de dood en scheiding, gekoppeld aan haar gedichtenbundel Oma Pannenkoek rond rouw & verlies en haar jongste boek EHBO-ouders uit elkaar, maakt dat ze gezien wordt als inspirerende spreker. 

Ze zet graag mensen in hun kracht en gelooft in positieve energie en stroom. 

EHBO-ouders uit elkaar is een leidraad voor tieners en jongeren waar ook ouders en professionals hun gading in vinden. Dankzij de 480 woorden en de vele getuigenissen van kinderen en jongeren, biedt dit boek (h)erkenning, verzacht het scheidingspijnen en reikt het  tools aan richting zelfzorg en hulpverlening. Het boek vertrekt en versterkt de rechten van het kind en werd meegelezen door 5 experten om de diversiteit en neutraliteit te bewaken. 

Lees hier meer over deze actrice, zangeres, auteur, illustratrice en expert voor Mama Baas en haar werk.