3332fi.jpg

Wat is het effect van roken tijdens de zwangerschap?

16/06/2020

Roken tijdens de zwangerschap wordt ten stelligste afgeraden. Maar waarom is het zo gevaarlijk en wat zijn de risico's?

ROKERS…

  • hebben meer kans op een lichter kind (gemakkelijk 100 tot 300 gram lichter)
  • hebben meer kans op een miskraam
  • lopen 3 keer meer risico op het voortijdig breken van de vliezen en verlies van vruchtwater
  • hebben meer kans dat de placenta of moederkoek te vroeg loskomt of voor de baarmoedermond ligt, wat een natuurlijke geboorte onmogelijk maakt
  • lopen dubbel zoveel risico op een vroeggeboorte
  • stellen hun foetus bloot aan duizenden chemicaliën, wat een negatieve invloed op zijn ontwikkeling heeft

Ook roken vóór de zwangerschap is nefast. Rokers lopen 1,6 keer zoveel risico op vruchtbaarheidsproblemen dan niet-rokers, dat is bijna het dubbele. Rokers hebben dus meer kans dan niet-rokers om langer dan een jaar te moeten wachten om zwanger te raken en ook een stevig rokende partner kan een factor zijn bij vruchtbaarheidsproblemen. Daar komt ook nog bij dat roken de leeftijd van de menopauze vervroegt, wat je globale vruchtbare levensperiode verkort.

Hoe komt het dat roken zo schadelijk is voor je foetus? Wel, roken is spijtig genoeg niet gezond. Roken tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op een miskraam, vroeggeboorte, groeivertraging… Een aantal van die verwikkelingen blijft het kind na de geboorte ook nog lang achtervolgen en bepaalt mee zijn gezondheid. 

Het goede nieuws is dat, zodra je stopt, veel van die nare effecten omkeerbaar zijn. 

Hoeveel vrouwen doen het?

Het is niet zo eenvoudig betrouwbare cijfers te vinden over het aantal vrouwen dat rookt tijdens een zwangerschap, deels omdat de vrouwen in kwestie wel weten dat het niet gezond is en het dan ook niet graag toegeven. Toch nemen we aan dat één op de drie of vier vrouwen rookttijdens de zwangerschap.

Een aantal (ook hier variëren de cijfers tussen 30 en 75 procent) stopt, meestal vroeg in de zwangerschap en op eigen houtje, omdat het niet goed is voor hun baby. Spijtig genoeg hernemen ze deze slechte gewoonte vaak na de geboorte.

stoppen, roken, zwangerschap, sigaretten, weigeren

Stoppen met roken: hoe?

Rokende vrouwen op een professionele manier begeleiden en hen daadwerkelijk helpen stoppen met roken, zou ongetwijfeld veel meer effect op de gezondheid hebben dan alles wat nu er op prenataal vlak voor de zwangere vrouw gebeurt.

Maar ook los van een zwangerschap is niet roken gewoon een heel wijze beslissing. Om te stoppen met roken, moet je ervan overtuigd zijn dat de ongemakken en de negatieve effecten van het roken doorwegen op het plezier dat roken biedt. Zwanger willen worden of zijn kan die balans positief beïnvloeden. Maar het volstaat niet altijd om van goede wil te zijn, integendeel: in werkelijkheid is zoiets maar zelden voldoende. Een deskundige begeleiding is nodig en echt de moeite waard.

Voor hulp kun je terecht bij Tabakstop.

Meer lezen?

  • Dit is een stukje uit ons mamaboek 'Mama Worden'. Klik HIER voor meer informatie.

Meer lezen op de site: