6830fi.jpg

Laat geen centen schieten, want een kindje … kost geld

18/08/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

De liefde voor en van je mini-me is onbetaalbaar. Hoe handig zou het zijn als die ook wordt omgezet in euro’s op je bankrekening ... Helaas. En zo’n kleintje – dat moeten we toegeven – kost wel wat. No stress! Want er is de uitbetaler van het Groeipakket.

Jij bent aan zet

Tel even mee op: crèche, pampers, een extra mondje om te voeden, een nieuwe kleerkast om te vullen – oh, wat is het verleidelijk om schattige outfits te kopen – dokterbezoekjes … En dan later misschien tandkosten erbovenop, een telefoonabonnement, zakgeld, een grotere mond om te voeden … Kan er een sponsor opstaan alsjeblieft?

Enter: een financieel ruggesteuntje. Daarvoor zorgt het Groeipakket. Je ontvangt dat via een uitbetaler van het Groeipakket, zoals Parentia. En goed om weten: als je al kinderen hebt en je wil overstappen naar een andere uitbetaler, zoals Parentia, dan is dat sinds dit jaar perfect mogelijk.

Ga goed van start

Als je baby geboren wordt, krijg je een eenmalig startbedrag van 1214,49 euro (het bedrag wordt jaarlijst geïndexeerd). Da’s per kind, dus als je een twee- of meerling op de wereld zet, krijg je dat bedrag voor elk boeleke.

Om de goednieuwsshow compleet te maken: het startbedrag kan je aanvragen vóór de geboorte en het kan al uitbetaald worden voor je kindje er is – vanaf 2 maanden voor de uitgerekende geboortedatum. Handig als je van kinderwinkel naar kinderwinkel waggelt voor die babyuitzet.

Pas op, dat startbedrag verschijnt niet zomaar op je rekening. Dus: niet vergeten om het aan te vragen! Je kiest zelf bij welke uitbetaler van het Groeipakket je dat doet.

Wanneer? Je kan het al voor de geboorte doen: in geen tijd gepiept via een online tool. Maar na de bevalling is het ook nog perfect mogelijk. 

Oei, dat kind groeit

En na de geboorte? Geen centen meer? Gelukkig wel. Dankzij het Groeipakket krijg je elke maand een vast bedrag om de opvoeding van je kroost wat te ondersteunen. Heb je het startbedrag al aangevraagd? Dan zit het werk er al op: je Groeipakket start automatisch op, aangezien het startbedrag er deel van uitmaakt.

En euh … over hoeveel centen spreken we dan?

Het Groeipakket bestaat, naast het startbedrag, uit het maandelijkse basisbedrag van €176,66 per kind, eventueel aangevuld met mogelijke extraatjes in de vorm van bijkomende toeslagen, afhankelijk van je situatie en of je voldoet aan bepaalde voorwaarden.

  • Kindje in de crèche? Check of je in aanmerking komt voor de kinderopvangtoeslag.
  • En zo is er ook een kleutertoeslag, schooltoeslag en schoolbonus.
  • Een gezin dat het financieel extra moeilijk heeft, kan in aanmerking komen voor de sociale toeslag.
  • En voor kindjes met een handicap of aandoening die wel extra steun kunnen gebruiken, is er de zorgtoeslag.
  • De wezentoeslag is er voor kinderen die spijtig genoeg 1 of beide ouders moesten afgeven.

Meer info over al de extra toeslagen vind je hier.

Wat hulp nodig? Parentia kan je helpen met je gezinsadministratie en heeft tal van tips over andere mogelijke subsidies buiten het Groeipakket. 

 

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Parentia, uitbetaler van het Groeipakket. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Disclaimer Groeipakket

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes