8253fi.jpg

Wat met al die tekeningen en knutselwerkjes van je kinderen?

31/05/2022

“Wat moet ik toch doen met al die tekeningen en werkjes? Het zijn er zoveel dat ik het overzicht zoek ben…” Als opruimcoach is dit een van de standaard vragen die ik krijg bij gezinnen met kinderen. Het klassieke antwoord dat je tegenwoordig van iedereen wel zal krijgen is “Digitaliseer dat!” Ik sta helemaal achter dit antwoord, maar hoe begin je eraan als je meer dan 100 tekeningen en 30 knutselwerkjes hebt liggen?

6 vragen die je je moet stellen bij tekeningen en knutselwerkjes

Stel jezelf om te beginnen een doel. Het doel kan zijn om 8 á 10 stuks over te houden. Die keuze ligt bij jou.

Neem elke tekening of werkje vast en stel je volgende vragen :

  1. Is dit een duplicaat of dubbel? Als je kind veel hetzelfde tekent, heb je waarschijnlijk al 5 tekeningen van een vliegtuig of een boom.
  2. Is dit een origineel? Het is leuker een zelf getekende tekening bij te houden, dan een ingekleurde tekening uit een kleurboek.
  3. Vertegenwoordigt dit de specifieke leeftijd van je kind? Kan ik deze tekening vergelijken met de tekening van 2 jaar geleden, toen mijn kind nog niet binnen de lijntjes kleurde ?
  4. Is er een persoonlijke connectie? Het is leuker een werkje bij te houden van je gezin, dan eentje van de machtige superman.
  5. Hoeveel tijd is er in dit werkje gestoken? Het is evident eerder dingen bij te houden, die heel veel werk hebben gekost, dan iets dat snel snel is gemaakt.
  6. Wat wil je kind zelf graag bijhouden? Stel je kind hierin geen open vraag! Op de vraag “Wil je deze bijhouden?” zal je kind automatisch JA antwoorden. Vraag liever “Welke van deze 5 wil je houden?” Op die manier moet er een keuze gemaakt worden en zal die keuze ook bij je kind met meer overweging gemaakt worden.

Nu je deze grondige selectie hebt gemaakt, kan je afscheid nemen van de overige werkjes en tekeningen zonder je schuldig te voelen. Je hebt hierin namelijk grondige en doordachte keuzes gemaakt. Als je wil, kan je deze selectie nu digitaliseren of effectief mooi klasseren in een map.

Ikzelf heb een boek waarin elk schooljaar 4 bladzijden bevat, van elk van mijn kinderen. Een bladzijde is voorzien om een selectie van een 8-tal tekeningen of werkjes digitaal tentoon te stellen.

Mochten jullie vragen hebben, stel ze gerust.

Voor meer tips en technieken rond het opruimen van papieren kan je vrijblijvend terecht op de Facebookpagina ‘365x opruimen’.

Veel succes !

 

Tina, Opruimcoach

Quali-time

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes