7818fi.jpg

Wat we al weten over de omikronvariant

13/12/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Eind november hoorden we de eerste nieuwsberichten over een nieuwe coronavariant die was opgedoken in Zuid-Afrika, en ondertussen is het allemaal omikron wat de klok slaat. Omdat deze variant nog zo nieuw is, moet er nog veel onderzoek worden verricht. Het is dan ook belangrijk te benadrukken dat er momenteel alleen voorlopige bevindingen zijn; de komende weken zullen ongetwijfeld meer duidelijkheid brengen. Toch zijn er al data beschikbaar, en dit is wat we daaruit voorlopig weten.

Besmettelijkheid

Voorlopige data uit Zuid-Afrika tonen aan dat het aantal besmettingen met omikron daar heel snel toenemen. Op acht dagen tijd steeg het aantal nieuwe gevallen per dag daar met 9.000. Op één dag was er zelfs een verdubbeling van het aantal besmettingen – een enorme snelheid die zelfs hoger ligt dan in de eerste golf in maart 2020.

 Ook internationaal is de variant aan een snelle opmars bezig. In steeds meer landen duiken de eerste gevallen van deze variant op, en ook daar zien we plaatselijke uitbraken die wijzen op een grote besmettelijkheid. Zo was er in Noorwegen een felle uitbraak na een personeelsfeestje in Oslo waarbij heel wat mensen besmet raakten.

Het lijkt er dus op dat de omikronvariant besmettelijker is dan de deltavariant. Volgens een voorlopige studie zou omikron zelfs twee keer besmettelijker kunnen zijn dan de deltavariant, die op zijn beurt al ongeveer drie keer zo besmettelijk was als de allereerste coronavariant. Zoals gezegd gaat het hier weliswaar om voorlopige data.

Daarnaast zouden gegevens uit Zuid-Afrika er ook op wijzen dat er een hoger risico is op herbesmetting. Wie antilichamen heeft opgebouwd na een eerdere infectie met de deltavariant, zou dus toch nog besmet kunnen worden met de omikronvariant.

Ziekteverloop

Het is nog te vroeg om te weten of de omikronvariant ons zieker maakt dan eerdere varianten. Toch zijn de eerste signalen op dat vlak geruststellend. Volgens Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zijn er aanwijzingen dat de omikronvariant gepaard gaat met een milder ziekteverloop dan de deltavariant.

Ook  Zuid-Afrikaanse artsen lieten al weten dat ze geen ernstiger ziektebeeld zien bij mensen die besmet zijn met de Omikronvariant. De meeste klachten gingen over vermoeidheid en griepachtige symptomen. De Zuid-Afrikaanse huisarts Angelique Coetzee zag bijvoorbeeld meerdere gezonde jonge mannen die zich enkel extreem vermoeid voelden. Opvallend: geen van hen had smaak- of reukverlies.

Toch is het ook op dat vlak nog te vroeg om conclusies te trekken. Zo werd de omikronvariant in Zuid-Afrika nu vooral aangetroffen bij relatief jonge mensen, die minder kwetsbaar zijn dan ouderen. Pas als er een grote en representatieve groep mensen werd onderzocht, en er een zorgvuldige analyse werd uitgevoerd, kunnen er conclusies worden getrokken.

 

Bronnen: vrtnws, De Tijd, NOS