3265fi.jpg

Welke hondenrassen zijn kindvriendelijk'?

30/07/2020

Elke hond, gelijk welk ras of welke kruising, kan bijten; het is en blijft een dier… Maar er zijn wel verschillende rassen die meer of minder geschikt zijn om als speelkameraadje voor de kids in huis te nemen. En binnen de rassen zijn er ook veel individuele verschillen tussen de honden.

Dit is handig om te weten

 1. Niet alleen de hond zelf (het ras, geslacht van de hond) maar ook het karakter en de gehoorzaamheid van het kind zijn belangrijk. Er is dus een heel belangrijke taak weggelegd voor de ouders  :-).
   
 2. Je haalt het best ook geen pup in huis terwijl je nog maar net kersverse ouder bent geworden, want de opvoeding van een pup vraagt ook heel veel tijd en energie, zeker tijdens de socialisatiefase van de pup (leeftijd 12-16 weken). Dat zou anders onherroepelijk voor problemen kunnen zorgen waar je nog jaren last van zult hebben. Een hond iets aan- of afleren op latere leeftijd is heel moeilijk.

Eigenlijk is het best mogelijk om alle honden als kindvriendelijk op te kweken. Maar om dit doel te bereiken moeten alle puzzelstukjes mooi in elkaar vallen, of toch min of meer.

Welke rassen zijn minder kindvriendelijk?

 • Rassen die bekend staan om hun onstuimigheid en energiek karakter, zeker als het grote rassen zijn, zijn niet zo’n handige combinatie met kleine kinderen. De kans is groot dat de kinderen meer als een ‘bowlingbal’ gebruikt worden en dus regelmatig omver gelopen worden. Deze honden zijn te onstuimig, te ruw. (bijvoorbeeld: Border Colli, Duitse herder)
   
 • Rassen die van oorsprong gefokt zijn om te vechten, worden best niet als speelkameraad voor kinderen aangeschaft, niet omdat ze eerder zouden bijten, maar omdat als er gebeten wordt, de schade veel groter is. (bijvoorbeeld: American Staffordshire - Mechelaar (politiehond) - Rottweiler - Shar-pei)
   
 • Ook te kleine en teer gebouwde rassen zijn minder geschikt voor kinderen, vermits kleine kinderen nogal ruw met de kleine hondjes kunnen omgaan (heen en weer slingeren, minder goed vasthebben waardoor de kans op laten vallen groter is, tijdens het spelen er tegen of op lopen) (bijvoorbeeld:  Chihuahua - Minirassen van Maltezer, Yorkshire - Dwergteckel)
   
 • Rassen die snel geprikkeld worden, die snel schrik hebben, die snel onder de indruk zijn, met andere woorden gevoelige honden. Zij kunnen de kinderen veel te luidruchtig en de druk vinden, waardoor de hond niet tot rust kan komen en hij zich dan ook niet veilig en prettig voelt. (bijvoorbeeld: Weimaraner - Boxer)

Wat zijn kindvriendelijke rassen?

Honden die wel goed te combineren zijn met kinderen zijn stabiele, rustige types die niet snel onder de indruk zijn, die goed te trainen zijn en die zich niet druk maken om hun plek in de rangorde. (bijvoorbeeld: Labrador - Golden Retiever - Cavalier King Charles - Cocker Spaniël - Beagle - Poedel - Newfoundlander).

Belangrijk om te weten: hierboven zijn een aantal kindvriendelijke en minder kindvriendelijke rassen opgesomd, maar in principe is elk ras geschikt als gezinshond; zolang er maar een goede socialisatie en opvoeding van zowel hond als kinderen aan te pas komt.

Het allerbelangrijkste is en blijft dus de opvoeding van zowel de hond als het kind, maar ook dat de hond goed in omgang kan gebracht worden met kinderen en kinderen als iets positief beschouwt.

Indien er zich toch problemen zouden voordoen tussen de hond in huis en de kinderen, aarzel dan niet om gespecialiseerde personen (dierenarts, gedragstherapeuten, opvoeders…) te contacteren vooraleer de hond weg te doen of te laten inslapen. Meestal bestaat er een mogelijkheid om  met enkele kleine aanpassingen (zowel van de hond uit, als van het kind of de ouders uit) de conflicten uit de weg te gaan.