6363fi.jpg

Wereldlichtjesdag – oprichting zorgnetwerk Sterrenkinderen

5/12/2019
Mamabaas
Door Mamabaas

Vandaag, de tweede zondag van december, is het ‘Wereldlichtjesdag’. Over heel de wereld worden er vanavond kaarsjes aangestoken om kindjes die gestorven zijn te herdenken. Want fysiek zijn die kinderen er misschien niet meer, toch blijven ze heel aanwezig bij hun nabestaanden. En het is hartverwarmend om die golf van lichtjes over de hele wereld te zien reizen.

Jammer genoeg blijkt dat professionele zorg na het overlijden van een kind niet voldoende gestroomlijnd is. Veel ouders blijken niet voldoende geïnformeerd over terugbetaalde thuiszorg of over de hulp die er voorhanden is, waardoor ze er veel te laat beroep op kunnen doen. Daardoor worden gezinnen niet voldoende preventief ondersteund, waardoor zij soms vast komen te zitten in hun rouwproces.

Daarom hebben prof. Lode Godderis en Shanti Van Genechten van het Kinderwens ExpertiseNetwerk een gloednieuw zorgnetwerk opgericht: Sterrenkinderen. Dat zorgnetwerk moet de nodige bruggen bouwen tussen ouders van overleden kinderen en vroedvrouwen in de thuiszorg, artsen, psychologen en vooral ziekenhuizen.

De bedoeling is dat de ouders van sterrenkinderen centraal komen te staan in dit verhaal, niet de organisaties zelf. En alles begint bij een goede samenwerking tussen instanties om een kwaliteitsvollere en beter gestroomlijnde zorg te verzekeren.

De eerste partners zijn het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen én het Regionaal ziekenhuis Heilig Hart Leuven. Zij juichen dit initatief toe en bouwen mee aan het belangrijke netwerk in Vlaanderen.

Dat zullen ze doen door standaard een folder van het nieuwe zorgnetwerk mee te geven bij het verlaten van het ziekenhuis, én door hun ziekenhuismedewerkers te laten opleiden. Zo kunnen die medewerkers goeie informatie verstrekken en de nodige ondersteuning bieden tijdens het verblijf in het ziekenhuis, én de ouders voorbereiden op het ontslag uit het ziekenhuis.

Daarnaast komt er ook een nieuwe sterrenkinderen-rouwkoffer voor professionelen. Die moet ziekenhuismedewerkers, vroedvrouwen in de thuiszorg, psychologen en artsen meer handvaten bieden, sensibiliseren en informeren.

Het netwerk krijgt de steun van prof. Manu Keirse en prof. Yves Jacquemyn.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
sweater marvellous metie

Sweater | Marvellous metie

€ 44.99

Meilleures ventes