WIN: We geven 5 exemplaren weg van het Lekkerbekjes-spel!
Lekkerbekjes is een belevingsgericht spel waarbij zes Lekkerbekjes zorgen voor een smaak- en dansfeestje: Daan Banaan, Ray de Aardbei, Komkommer Kwel, Dina Druppel, Jean-Claude Van Wortel en Avo-Kaatje. Zij nodigen kinderen en ouders uit om grappige, vreemde en vooral lekkere hapjes te proeven en gekke uitdagingen en beweegopdrachten aan te gaan. Een leuke manier om de voedings- en bewegingsdriehoek te leren kennen.
Het is de bedoeling om het snelst je scorebord te vullen met smul- en beweegtokens. Die tokens kan je verdienen door opdrachten (die proeven en bewegen combineren) uit te voeren. De eerste die voldoende opdrachtjes heeft vervuld en een vol scorebord heeft, is de winnaar van het spel.
Je kan samen met je kinderen zelf bepalen met welke hapjes het spelbord gevuld worden. Zo kunnen jullie ook samen het spel voorbereiden, bijvoorbeeld door samen groentjes te wassen en te snijden; Door de kinderen extra te betrekken en hen inspraak te geven, zijn ze misschien sneller geneigd om te proeven tijdens het spel zelf.
Het spel werd ontwikkeld door het Vlaams Instituut Gezond Leven en werd gebaseerd op een aantal theoretische strategieën om eetgedrag positief te beïnvloeden en bewegingsactiviteiten te stimuleren. Doordat kinderen beloond worden met tokens en zo het spel kunnen winnen en door de complimentjes, leuke reacties en de fijne sfeer rond het spel zullen de kinderen dat positieve gevoel later ook associëren aan deze voedingsmiddelen en bewegingsactiviteiten.
In het spel zit trouwens ook een ‘liever-niet-kaart’ die kan ingezet worden wanneer een kind van een bepaald product echt niet wil proeven. Zo kan het spel in een ongedwongen sfeer worden gespeeld.
Uitgetest
Mama Vanessa testte het Lekkerbekjes-spel uit met haar gezin.
'Mijn kinderen zijn dol op spelletjes. In het weekend vragen ze bovendien vaak om eens een 'hapjesavond' te doen, en met dit spel hadden we twee vliegen in één klap. De combinatie van hapjes en spel bleek hier een schot in de roos. Op een speelse manier werden ze uitgedaagd om eens iets anders te proeven, en dat werkte. Jules lust bijvoorbeeld echt geen kaas, maar alles voor de overwinning! Zonder morren proefde hij ervan - al moest hij achteraf toch even blussen met water, maar hé, hij had toch geproefd! Heel leuk om te zien ook hoe de jongens elkaar aanmoedigden om iets te proeven en er volledig voor gingen.
Het spel leidt tot de gekste combinaties. Zo werd ik uitgedaagd om kip met speculaaspasta te proeven, maar daar heb ik wijselijk mijn joker voor ingezet. Ook ik pas al eens voor iets, en dat vonden de kinderen dan weer hilarisch.
De doe-opdrachtjes maken het spel compleet. Zo bleven ze hier maar oefenen om hapjes in elkaars mond te kunnen mikken :-).'