6323fi.jpg

Wist je dit al over Sinterklaas?

21/11/2019
Mamabaas
Door Mamabaas

De speculaaskoekjes, mandarijntjes en chocolademannetjes vliegen ons dezer dagen weer langs de oren. Om nog maar over alle Sintvragen van de kinderen te zwijgen. Iedereen weet dat Sinterklaas een goedheilige man is die in Spanje woont, maar wist je ook dat Sinterklaas oorspronkelijk uit Turkije komt? Ontdek hieronder de 20 leukste weetjes over Sinterklaas! 

Wist je dat...

 1. Sint Nicolaas stierf op 6 december ca. 340 na Christus. St. Nicolaas was bisschop van Myra (Klein Azië). Na zijn dood werd hij heilig verklaard om zijn goede daden. Zo’n 2000 jaar na zijn dood ontstonden er allerlei legendes over hem en zijn daden. Wij ‘vieren’ dus zijn sterfdag en niet zijn verjaardag.
 2. Het sinterklaasfeest in Nederland op 5 december gevierd wordt?  Dat komt omdat vroeger de volgende dag al om 6 uur ‘s avonds begon. 
 3. Sint Nicolaas een bisschop was in Turkije en hij persoonlijke dienaren genaamd pages had. De kleding die de Pieten dragen is de typische 16e eeuwse kleding voor pages.
 4. Sint Nicolaas in het jaar 270 is geboren. Dus nu, in 2015, is hij 1745 jaar oud.
 5. Sint Nicolaas als gever nooit gezien wil worden en daarom in het donker met Piet alle cadeautjes en lekkers door de schoorsteen in de huiskamer brengt. Ook de god Wodan hield op deze manier contact met de mensen op aarde. Wellicht ligt daar de oorsprong van dit gebruik. Sint Nicolaas wordt vaker met deze god vergeleken.
 6. De staf een symbool is? De bisschoppelijke kromstaf staat symbool voor de kerkelijke macht van de bisschop. Symbool van de herdersstaf die staat voor de pastorale zorg die de bisschop voor al zijn gelovigen heeft.
 7. Sinterklaas kapoentje, Sinterklaas gecastreerde haan, vreemde drommel, deugniet, schurk, bandiet en nog vele andere dingen betekent. Het woord kapoentje is afgeleid van het oude scheldwoord ‘kampoen’. Wat dit nou met de Sint te maken heeft? In de negentiende eeuw werd een populair verhaal uitgebracht met in de hoofdrol ‘Klaes Kapoen’, een deugniet. Waarschijnlijk is daarvan het liedje afgeleid.
 8. Door een verwarring Sint Nicolaas nu uit Spanje komt? Hij was dus bisschop van Myra, maar in 1087 werden de beenderen van Sint Nicolaas verplaatst door Italiaanse vereerders naar Bari. Bari (Italië) was lang in handen van Spanje. Maar ook kwamen de luxe artikelen en lekkere dingen vroeger uit Spanje, dit is waarschijnlijk de reden dat Sint Nicolaas nu uit Spanje komt.
 9. De allereerste intocht van Sinterklaas in Venray was?  Deze intocht was in 1888.
 10. Het paard van Sinterklaas pas sinds de TV-serie 'Dag Sinterklaas' Slechtweervandaag heet? In Nederland heet het paar Amerigo. 
 11. Speculaas en marsepein vroeger liefdessnoepjes waren. Was een jongen verliefd op een meisje, dan kreeg ze een figuurtje in één van deze twee lekkernijen. Vaak was het een ventje of een hartje. Wanneer het meisje de jongen niet mocht, brak ze het figuurtje in twee. Vandaar ook de uitdrukking “iemand zijn hart breken”.
 12. Het juiste adres om een brief naar de Sint te sturen is: Spanjestraat 1 – 0612 Hemel.
 13. De Spanjaarden helemaal geen cadeautjes krijgen met Sinterklaas? De Spaanse kinderen moeten wachten tot zes januari, want in Spanje krijgen de kinderen pakjes met Driekoningen (Reyes Magos).
 14. Schippers vaak hun boot “lenen” aan Sint en zijn Pieten voor hun intrede? Hun boot wordt dan feestelijk versierd met vlaggetjes.
 15. Sinterklaas vroeger ook al de boten van de schippers afging om aan alle schipperskindjes cadeautjes te geven? Daarvoor moest hij natuurlijk zijn paard even omruilen voor een boot.
 16. De stoomboot, zwarte piet en de intocht in 1850 werden geïntroduceerd.
 17. Sinds de tweede wereldoorlog wordt Sinterklaas vergezeld van een hele verzameling Pieten.
 18. In Noord-Frankrijk heet de hulp van Sinterklaas Père Fouettard en in het Duitstalige deel van Zwitserland heet de hulp Schmutzli.
 19. Sinterklaas en Santa Claus een en dezelfde persoon zijn? De in Europa bekende gebruiken als Sinterklaas (Nederland, Belgie en Frans Vlaanderen), Sankt Nikolaus (Duitsland) en Father Christmas (Groot Britannie), werden door de kolonisten gecombineerd voortgezet in Noord Amerika als Santa Claus, waarbij de naam een verbastering is van Sinterklaas. Santa Claus is een afgeleide van onze Sinterklaas en bestaat pas een paar honderd jaar.
 20. Vroeger de schoen werd gezet in kerken. De opbrengst werd aan de armen gegeven die het hard nodig hadden. De wortel, tekening of iets anders werd vroeger in de schoen verstopt als offer voor de goden om te laten zien dat je goed was geweest.

 

Bron: SintinAmsterdam.nl 

schoen voor haard