6084fi.jpg

Zijn vakantieblaadjes nuttig?

15/07/2019

Soms krijgen kinderen in de (grote) vakantie vakantieblaadjes mee, om nog wat extra te kunnen oefenen op de dingen waar ze wat problemen mee hadden. Zijn deze blaadjes nu eigenlijk echt nuttig? Juf Laure licht dit toe…

Ikzelf geef weinig vakantiehuiswerk mee. Alleen als ouders hier om vragen, zal ik een bundeltje samenstellen. Ik vermeld ook altijd dat dit niet verplicht is en dat niet alles hoeft gemaakt te worden. Daarom zien ze het bij mij ook niet echt als een straf. Ze kunnen hier aan werken als ze eens een vrij moment hebben.

Ik denk wel dat het nut heeft om af en toe eens te lezen, herhalen… omdat het voor sommige kinderen echt te lang is om een leerstofstop in te lassen van 2 weken/2 maanden. Voor sommige kinderen is het, volgens mij, goed om op geregelde basis wat leerstof te herhalen. Leerstof waarvan ze weten ‘Dat is iets waar ik wat meer tijd voor nodig heb.’

Dat is iets wat je als leerkracht en als ouder ook een beetje zelf moet aanvoelen: is het niet beter voor mijn kind om af en toe in de vakantie even bezig te zijn met wiskunde of Frans of lezen…?

Uiteraard is het niet nuttig om alles in een keer te maken, net omdat je dan weer met die lange break zit. Een keer in de week er even op focussen is zeker voldoende.

In de kerst- paasvakantie stel ik vaak aan mijn leerlingen voor dat ze eens de geleerde woordjes van Frans herhalen of de spellingslessen eens herbekijken.

Zulke opdrachten in de zomervakantie geven, is vaak wat moeilijker omdat kinderen dit echt ziet als een pauze van school, zonder toetsen en taken die na de vakantie moeten ingeleverd worden. Maar voor sommige kinderen is het gewoon wel echt nuttig.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes