3923fi.jpg

Zo overleef je autopech onderweg naar je vakantie (spoiler alert: neem veel geduld mee!)

28/06/2016

Stel: je vertrekt deze zomer met de auto op vakantie, naar zonnige oorden. Ben jij er dan op voorzien als je onderweg autopech krijgt? Heb je al een idee hoe je die kleuters op de achterbank zal entertainen?

Na zeven uur rijden: pech. Wat doe je dan?

Ik was niet voorbereid. Na zeven uur rijden, net een volle tank gevuld en klaar om te ontbijten, weigerde ons ros alle medewerking. Daar stonden we dan, aan de pomp, met twee meisjes van drie en vijf die net wakker waren geworden en een eerste hongertje voelden. Wat doe je dan?

We wisten meteen de ernst van de situatie. Bovendien moesten we nog meer dan 600 km rijden. We konden paniekeren, licht ontvlambaar worden, allerlei doemscenario's bedenken. Maar we bleven opvallend kalm en probeerden de situatie zo aangenaam mogelijk te houden voor de kids. En dat ging gezien de omstandigheden toch redelijk...

 

3 tips voor (pech) onderweg

  1. Zorg voor eten en versnaperingen bij de hand. Wij hadden ontbijt voor onderweg voorzien, dus toen we wachtten op de takelwagen smeerde ik sandwiches met kaas en hesp. Afleiding én een gevulde maagd, dat werkt! Tijdens het lange wachten in de garage, een paar uur later, verdeelde ik een zakje snoep. Dat krijgen ze niet vaak, dus een klein beetje feest voor hen.
  2. Haal het beste uit elke niet-voorziene situatie. Een ritje in een takelwagen of een taxi? Dat is ongetwijfeld de eerste keer voor hen. Maak er een speciale bedoening van, iets dat ze kunnen vertellen aan hun vriendjes thuis en op school. Zo vergeet je ook zelf even de reden waarom je niet in je eigen auto zit.
  3. Tover entertainment uit je hoed. Of uit je auto. Zo zat de iPad in onze handbagage waardoor er tijdens het wachten in de garage tijd was voor spelletjes. Ieder om beurt een tiental minuten, afgewisseld met een drink- en plaspauze, je zult de tijd zien voorbijvliegen. En als je echt lang moet wachten, zoals wij buiten bij het autoverhuurbedrijf, kan je nog altijd 'ik ga op reis en neem mee' spelen. Wij namen alvast heel veel geduld mee...

Na zes uur van wachten, ons verplaatsen (richting huis, niet richting zuiden) en veel geregel, konden we eindelijk doorrijden naar onze vakantiebestemming. De stops hielden we beperkt tot plaspauze, en dutjes werden afgewisseld met film kijken. De kids hebben niet meer dan anders gemorgd en dat was dé meevaller van de dag!