Eerste hulp bij smospotten

Kinderen en propere kleren? Spijtig, maar dat is geen match. Misschien na een jaartje of 15. Tot die tijd: enkele tips van onze expert Karin om hun garderobe in een zo goed mogelijke staat te houden.

Weg met lastige vlekken

Chocoladevlekken krijg je er op verschillende manieren uit:

 1. Dep met koud water en was nadien. Je merkt snel of de vlek verdwenen is.
   
 2. Dep met melk en was nadien.
   
 3. Niet-gekleurde stoffen (katoen, wol, synthetisch …) kun je behandelen met wasbenzine. Nadien spoel je alles uit in een lauw sopje en je stopt het in de wasmachine.
   
 4. Oude vlekken behandel je eerst met glycerine (maak eerst een beetje week). Daarna veeg je ze af met een doekje en hop, de wasmachine in.

Ook voor inkt- of stiftvlekken bestaan enkele oplossingen:

 1. Dep met melk, spoel en was.
   
 2. Wrijf de vlek in met tandpasta (let wel op met gekleurde kleertjes, want tandpasta kan de kleur aantasten), laat even inwerken, spoel en was.
   
 3. Alle stoffen en kleuren kun je behandelen met brandspiritus. Zorg ervoor dat de vlek volledig verdwenen is en stop alles nadien in de wasmachine.

Fruitvlekken zijn lastige klanten, maar je krijgt ze eruit. Wrijf het kledingstuk in met ossengalzeep, spoel en was (maak eerst de ossengalzeep nat).

IJsjesvlekken? Die was je eerst gewoon uit met water en nadien laat je de wasmachine haar werk doen.

Lijm en kauwgom: help! Geen nood, laat die goedjes rustig opdrogen. Nadien stop je het kledingstuk in de diepvriezer en even later kun je de vlek eraf krabben.

Snotneusjes: wrijf de vlekken weg met wat water of een vochtig doekje. De kleren gaan nadien in de wasmachine, het kindje in bad :-).