Zomerlunch: kaassoufflé met een frisse salade

Niets smaakt beter op een hete zomerdag dan een fris, zelfbereid slaatje. Maar toegegeven, de kids zijn niet altijd even gek op dat groen. Geen nood, we kennen een receptje waarbij je een knapperige salade combineert met een licht kaasgerecht.

Niets smaakt beter op een hete zomerdag dan een fris, zelfbereid slaatje. Maar toegegeven, de kids zijn niet altijd even gek op dat groen. Geen nood, we kennen een receptje waarbij je een knapperige salade combineert met een licht kaasgerecht. 

Taartje met geitenkaas

Wat je nodig hebt (voor 4 personen)

  • Kant-en-klaar bladerdeeg
  • Een geitenkaasrolletje (geen lopende kaas!)
  • Een bakje kerstomaten
  • Een busseltje basilicum

 

Zo maak je het

Rol het bladerdeeg open en schik het in een taartvorm. Bak 5 tot 10 minuten in de oven op 200°. Opgelet: het bladerdeeg kan rijzen, dus je bedekt het best met ovenpapier en wat bakparels tijdens het voorbakken.

Snijd de geitenkaas in mooie schijfjes en schik ze op de voorgebakken taartbodem. Leg boven op elk schijfje een halve kerstomaat (bolle kant naar boven) of een ingekerfd heel tomaatje. Kruid met peper, zout en de versnipperde basilicum.

Bak nog 20 minuten in de oven en versier nadien met de overgebleven basilicumblaadjes. Serveer samen met het begeleidende slaatje. En smullen maar!

Kaassoufflé

Een soufflé… risky business? Niets is minder waar. Met dit recept tover je elke keer een winner op tafel.

Wat je nodig hebt

  • 40 gram bakmargarine
  • 40 gram bloem
  • 1/4 liter melk
  • Een miniteentje rode knoflook (optioneel)
  • 120 gram gemalen gruyèrekaas en +/- 40 gram parmezaan
  • 4 eieren
  • zout, peper en muskaatnoot

Zo maak je het

Splits de  eieren. Laat de margarine smelten in een steelpan margarine (en laat er eventueel de knoflook in aanbakken – aanrader!). Voeg de bloem er in één beweging aan toe en meng alles goed met een garde. Voeg er langzaam de melk aan toe en blijf goed roeren en kloppen (ongeveer 5 minuten), totdat het geheel zich goed heeft vermengd. Voeg ten slotte de gruyèrekaas toe en laat ze al roerend smelten in het mengsel.

Neem de pan van het vuur en meng de eierdooiers één per één. Opgelet: doe dit niet wanneer de pan nog op het vuur staat, want dan garen de dooiers. Kruid het kaasmengsel met peper en zout, en wat muskaatnoot.

Verwarm de oven voor op 200° en wrijf vuurvaste vormpjes (met een inhoud van zo’n 250 ml) in met margarine (best met keukenpapier). Bestrooi ze nadien met wat parmezaan.

Klop het eiwit stijf en spatel het opgeklopte eiwit vervolgens omzichtig en luchtig onder het kaasmengsel. Vul de vormpjes voor 3/4e en zet ze gedurende 20 minuten in de oven.

Wees niet teleurgesteld als de soufflés wat inzakken wanneer je ze opdient. Dat is nu eenmaal zo. En ze smaken er niet minder lekker om - zeker wanneer je er het begeleidende slaatje naast zet. 

Begeleidende salade

Wat je nodig hebt (voor 4 personen)

  • 1 gemengde kropsla (vast aan een voedingsbedje, dus vergt iets meer kuiswerk) of gemengde sla kant-en-klaar in een zakje
  • 2 à 3 tomaten
  • 1 sjalot/ajuin

Zo maak je de vinaigrette

Meng 4 soeplepels olijfolie, 1 soeplepel witte azijn en een koffielepel mosterd. Kruid met peterselie, zout, peper en eventueel wat oregano. Meng alles goed en giet het over de sla, sjalotjes/ajuinen en tomaten.